Bloeddruk leeftijd 70 jaar

0 Shares
0
0
0

Zo, als je nu 70 jaar oud bent, dan betekent dat op dit moment dat je sowieso na de oorlog bent geboren. Je hebt verschillende gebeurtenissen meegemaakt, waaronder twee kroningen van de Koning en voorgaand Koningin van Nederland. Lees: de van de Berlijnse Muur, de vervanging van de gulden door de euro, de foute disco in de jaren ’70, de opkomst van het internet, de beëindiging van de Vietnamoorlog en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wat we hiermee willen zeggen? Niet heel veel, moeten we eerlijk bekennen. Het enige is dat je, of eigenlijk willen we ‘u’ zeggen, al redelijk wat tijd op deze aardbol rondlopen. Daarmee zeggen we niet dat u oud bent, maar slechts op leeftijd. Het is mede daarom essentieel om aandacht te besteden aan de gezondheid van, onder andere, hart en bloedvaten. Bij die onderwerpen komt namelijk zonder twijfel de bloeddruk om de hoek kijken. Een te hoge bloeddruk kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Dus, lees in deze blog van alles over de bloeddruk bij iemand met een leeftijd van 70 jaar.

Wat is bloeddruk?

Voor we verder gaan, beginnen we eerst nog even met een opheldering van wat je bloeddruk nu eigenlijk is. Bloeddruk is, logischerwijs, de druk in je bloedvaten. Die druk ontstaat als gevolg van dat het hart bloed het lichaam in pompt. Zonder bloeddruk verloopt dit niet goed en komt er niet genoeg zuurstof bij je organen en spieren.

Boven- en onderdruk

Je bloeddruk wordt aangegeven door middel van boven- en onderdruk. Dit wordt ook wel aangegeven als de systolische druk (bovendruk) en diastolische druk (onderdruk). De systole weergeeft het moment dat het hart samentrekt: het bloed wordt je lichaam ingepompt en daarmee stijgt de druk op de vaatwanden. De diastole weergeeft dan het moment dat het hart weer ontspant: je hart stroomt weer vol met bloed en de druk op de vaatwanden neemt af.

De hoogte van beide soorten druk wordt weergeven met getallen, waarbij het hoogste getal de systole aangeeft en het laagste getal de diastole. Aan de hand van deze waardes kan worden vastgesteld of je bloeddruk goed, te laag of te hoog is:

  • Te hoge bloeddruk: je bloeddruk heeft een waarde boven de 135/85
  • Te lage bloedruk: je bloeddruk heeft een waarde onder de 90/60

Let op: het gaat hier om waardes die ‘ongeveer’ worden gemeten. Zo zal je alleen al een verschil zien tussen een waarde die je thuis checkt en eentje die bij de huisarts wordt afgelezen. Die van de huisarts zal doorgaans hoger uitkomen. Bovendien hebben factoren als geslacht, leeftijd en gezondheid ook invloed op de gewenste waarde. Raadpleeg altijd een medisch professionals als je vermoedens hebt van een te hoge dan wel te lage bloeddruk. Dit heeft namelijk invloed op je gezondheid.

De impact van leeftijd op bloeddruk

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam natuurlijke veranderingen. Dat geldt ook voor onze bloeddruk. Het is normaal dat je bloeddruk met de leeftijd stijgt, maar dat betekent niet dat je je daar zonder pardon bij neer moet leggen. Een té hoge bloeddruk vormt namelijk een risico voor je gezondheid. Overigens merk je hier vaak niet veel van, tenzij de bloeddruk extreem hoog is.

Bloeddruk 70 jaar

Nu je weet dat je bloeddruk mogelijk hoger wordt, naarmate je ouder wordt, kan je je wel voorstellen dat dat met 70 jaar al helemaal het geval is. Sterker nog, al vanaf je veertigste wordt aangeraden regelmatig (eens per jaar) je bloeddruk te meten, om te zien of dit nog goed gaat. Echter is het niet zo dat, als je een dergelijke leeftijd hebt bereikt, de grens van een hoge bloeddruk omhoog gaat. Er geldt nog steeds dezelfde grens van ongeveer > 135/85 of 140/90.

Tenminste, over dat laatste zijn de meningen verdeeld. Het kan namelijk best zo dat je door medicijngebruik simpelweg standaard een hogere bloeddruk hebt. Dan hoef je je natuurlijk niet aan die waardes te houden. Weer anderen zeggen dat je op 70-jarige leeftijd het prima kan doen met een bovendruk van onder de 150, of je nu medicijnen gebruikt of niet. Dus, wat we zouden willen zeggen: bezoek een arts. Zij hebben immers de beste en geldende adviezen en kunnen je ook meteen helpen, mocht je bloeddruk te hoog (of te laag) zijn.

Is hoge bloeddruk een ziekte?

Een hoge bloeddruk duidt eigenlijk niet op iets. Het kan echter wel gevaarlijk zijn, mocht dit voor langere tijd aanhouden. Zo is het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk groter en kan je te maken krijgen met nierfalen. Het is daarom van groot belang dat je een gezonde en gebalanceerde levensstijl aanneemt. Dit ziet er ongeveer als volgt uit:

  • Gezond dieet, zonder…
    Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Een dieet zonder of met weinig alcohol en geen vormen van roken (sigaret, sigaar, etc.).
  • Regelmatige lichaamsbeweging
    Lichamelijke activiteit, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Zorg ervoor dat je hier op dagelijkse basis mee bezig bent. Nodig eens vrienden, familie of kennissen uit voor een heerlijke rondje op de fiets.
  • Stressmanagement
    Stress kan de bloeddruk verhogen, dus het is belangrijk om technieken te gebruiken om stress te verminderen. Een voorbeeld hiervan is meditatie. Probeer ook de onderliggende reden van de stress te ontdekken.
  • Afvallen
    Alleen als je te zwaar bent, zal je moeten proberen om af te vallen. Het geldt met name voor de mensen die veel buikvet hebben. Mensen met overgewicht hebben overigens sowieso een hogere kans op hart- en vaatziekten.

Conclusie

Verschillende factoren hebben invloed op de hoogte van je bloeddruk. In ieder geval gebeurt het regelmatig dat wat oudere mensen, dus ook u van 70 jaar, een hogere bloeddruk krijgen. Dit gebeurt vrijwel automatisch en kan op zichzelf ook weer afhangen van verschillende factoren.

Een hoge bloeddruk op zichzelf is geen ziekte, maar de gevolgen ervan kunnen wel desastreus zijn, mocht de druk lang aanhouden. Raadpleeg altijd een arts wanneer je klachten ondervind en raad je sowieso regelmatig checken, ook als je geen klachten ervaart. Je houdt dan meer grip op je eigen gezondheid, mits je natuurlijk een gezonde en gebalanceerde levensstijl aanhoudt.

0 Shares
Ook interessant