Gele vlekken uit witte kleding

0 Shares
0
0
0

Het was warm, afgelopen zomer. Heel erg warm. En nu je alle shirts weer uit de kast hebt getrokken, kom je erachter dat de gele zweetvlekken toch niet uit je witte t-shirts zijn verdwenen.

In deze blog vertellen we je hoe je gele vlekken uit witte kleding kan krijgen. Je zal zien dat het mogelijk is om nog van dat soort vlekken af te komen. Het is immers zonde om zomaar kleding weg te gooien. Dus lees, laat je inspireren en geniet van witte kleding zonder gele vlekken. Wat wil een mens nog meer? Toch?

Waar komen de gele vlekken vandaan?

Voordat je begint met het verwijderen van gele vlekken, is het belangrijk om te begrijpen waar ze vandaan komen. Gele vlekken ontstaan het vaakst door de combinatie van zweet en deodorant. Dus waar je dacht dat je deodorant juist een fris gevoel zouden geven, leiden ze tot die nare vlekken onder je oksels. Gele vlekken kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld urine of bloed, maar gezien de meeste gele vlekken zweetvlekken zijn, houden we het voor nu daarbij.

Hoe verwijder je gele vlekken uit witte kleding?

Er zijn verschillende, zowel natuurlijke als chemische, oplossingen voor het verwijderen van gele vlekken uit witte kleding. We hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Scheelt jou weer een hoop moeite, nietwaar?

#1 Azijn

Azijn is een natuurlijk reinigingsmiddel en kan inderdaad helpen bij het verwijderen van die gele vlekken.

 • Maak een oplossing van één deel azijn en drie delen water.
 • Brengt het mengsel aan op de gele vlekken en laat het een tijdje weken.
 • Spoel het kledingstuk af met koud water.
 • Was het kledingstuk volgens de normale wasvoorschriften.

#2 Citroensap

Citroensap is een natuurlijk bleekmiddel. Wat je dan overhoudt aan citroenen verwerk je maar lekker in je gin-tonic. Dat heb je wel verdiend na al dat wassen.

 • Breng de citroensap rechtstreeks aan op de gele vlekken.
 • Wrijf de citroensap verder in, voordat je je het laat inweken.
 • Was het kledingstuk volgens de normale wasvoorschriften.

#3 Vlekkenverwijder

Er zijn verschillende commerciële vlekkenverwijderaars op de markt die speciaal zijn ontworpen voor het omschreven probleem. Volg de instructies op de verpakking om de vlekken te verwijderen.

#4 Soda

Je zag het na de azijn misschien al aankomen: soda. Het wondermiddel zal inderdaad bijdragen aan het witten van je t-shirt.

 • Maak een papje van (baking)soda en water.
 • Breng het papje aan op de zweetvlek, wacht even en…
 • Was het kledingstuk volgens de normale wasvoorschriften.

#5 Bruistabletten

Misschien kan je even langs opa of oma om een bruistablet op te halen, wat zij gebruiken voor het reinigen van hun gebit. Was je kleding met een bruistablet erbij en de kans is groot dat je witte kleding zonder gele vlekken de wasmachine uitkomt.

#6 Glansspoelmiddel

Je weet wel, dat spul wat eigenlijk in de vaatwasser hoort, kan ook worden gebruikt bij witte kleding. Let op, witte kleding. Het bleek tast kleuren aan, maar gezien wit geen kleur is, zal je het op het dit kledingstuk niet werken. Dat geldt overigens voor de meeste middelen die we hebben benoemd in deze blog.

 • Smeer het middel op de vlekken en laat het even intrekken.
 • Was het kledingstuk volgens de normale wasvoorschriften.

#7 Stomerij

Een laatste redmiddel: de stomerij. Zij hebben de juiste middelen en expertise om de vlekken te verwijderen zonder je kleding te beschadigen. Die mooie witte trouwjurk kan wit de kast in, in plaats van met gele én andere vlekken.

Voorkom gele vlekken in de toekomst

We zeggen maar zo, voorkomen is beter dan genezen. En om gele vlekken in de toekomst te ontstaan, kun je dus het beste voorkomen dat ze überhaupt ontstaan. We geven je enkele tips, waarbij dit een stuk makkelijker wordt.

 • Draag witte kleding niet te lang achter elkaar en was het regelmatig. Je zal zien dat kleding met ‘oude’ gele vlekken, een stuk minder snel schoon worden. De combinatie van zweet en deodorant is inmiddels in je kleding gebeten. Waarschijnlijk heb je allereerst het probleem genegeerd, heb je het op de ‘verkeerde’ manier gewassen en ben je weer opnieuw gestart met je routine. De hitte van het wassen resulteerde erin dat de vlek zich steeds dieper vastbeet in de vezels van de kleding.
 • Gebruik een ongeparfumeerde deodorant om te voorkomen dat deodorantvlekken ontstaan. Dat deodorant geen goede combinatie is met zweet, klinkt een beetje tegenstrijdig. Maar, deodorant is er met name voor het tegenhouden van nare geurtjes, in plaats van het ‘schoonhouden’ van je kleding. Het kan helpen om te kiezen voor een ongeparfurmeerde deodorant of een deodorant zonder aluminium.
 • Maak gebruik van een onderhemd. Met name bij een duur overhemd wil je niet dat deze wordt aangetast. Met een onderhemd kan je het voordeel hebben van de ‘frisheid’ van deodorant, maar zal je overhemd niet worden aangetast door de vlekken. Om te voorkomen dat de vlekken alsnog doordringen, wil je je onderhemd regelmatig wassen.
 • Over deze tip zijn we wat sceptisch, maar in principe zou je het kunnen proberen. Door het wassen op hogere temperaturen zouden sommige van de bovenstaande middelen nog beter tot zijn recht komen. Maar, onthoud dat de temperatuur invloed heeft op de staat van je kledingstuk. Het is niet voor niets dat we de meeste stoffen op lage temperatuur wassen.

Conclusie

Gele vlekken in witte kleding zijn vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te verwijderen. Of je nu kiest voor huismiddeltjes zoals zuiveringszout en azijn, of commerciële vlekkenverwijderaars, het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van de oorzaak van de vlek. Als je er niet in slaagt om de vlekken te verwijderen, ga dan naar een professionele stomerij. Al met al gaat het natuurlijk om het verlengen van de levensduur van je kleding.

0 Shares
Ook interessant