Blauwe plekken door stress

0 Shares
0
0
0

Au! Je stoot voor de zoveelste keer je been aan de hoek van de tafel. Na een paar maanden ben je nog steeds niet gewend aan de uitstekende punten van je nieuwe, houten, rechthoekige tafel. Hiervoor heb je het namelijk jarenlang gedaan met een ronde tafel. Hoewel de vorm niet echt je favoriet bleek, had je tenminste niet zoveel last van blauwe plekken...

Een blauwe plek ontstaat doorgaans door een stoot of val. Maar is het eigenlijk ook mogelijk dat je blauwe plekken door stress krijgt? En hoe zit het eigenlijk überhaupt met blauwe plekken? Waarom is de ene bijna paars terwijl de andere blauw vlekt. In deze blog vertellen we je het één ander over blauwe plekken, zodat jij meer kennis krijgt over je eigen lichaam.

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek ontstaat doordat bloedvaatjes direct onder je huid zijn beschadigd. Als het ware ‘lekt’ er bloed uit deze vaatjes, wat je buiten de huid doet opvallen als een blauw/ paarsachtige vlek. Vrijwel direct zal je (gezonde) lichaam bezig gaan om deze verwonding op te ruimen, alles te laten herstellen en zal je blauwe plek weer verdwijnen.

Vaak weet je wel waar die blauwe plek vandaan komt, omdat je je bijvoorbeeld hebt gestoten of bent gevallen. Maar, dat is niet de enige manier waar kans bestaat op een blauwe plek. Genoeg mensen hebben te maken met ‘plotselinge’ en ‘onverklaarbare’ plekken. Eén van die manieren waarop er blauwe plekken ontstaan, is wellicht wel stress.

Stress en blauwe plekken

Je hebt te maken met een stressvolle periode en hebt door die stress ineens last van blauwe plekken. Kan dat?

Antwoord: Ja, ongeveer wel.

Waarom het antwoord ietwat twijfelachtig wordt gegeven, heeft meerdere redenen. Vaak is in een dergelijk geval stress niet de directe aanleiding voor een blauwe plek. Het is eerder een soort oorzaak met een gevolg, waar het gevolg dan weer zorgt voor een blauwe plek. Blauwe plekken en stress staan dus niet direct met elkaar in verbinding. Voorbeelden van dat soort genoemde gevolgen zijn:

  • Verhoogde spanning in spieren
    Je ervaart stress en bent gespannen, in dit geval letterlijk gespannen. Er staat druk op je spieren, wat kan leiden tot gescheurde bloedvaatjes. Het gevolg? Een blauwe plek
  • Slechte voeding
    In stressvolle periodes eet men doorgaans een stuk minder gezond dan zou moeten. In plaats van het in de keuken staan voor een gebalanceerde maaltijd, wordt er (onterecht) voorkeur gegeven aan een snelle kant-en-klaar maaltijd. Je lichaam is minder goed op peil met belangrijke voedingsstoffen, waardoor bijvoorbeeld de huidkwaliteit vermindert. Er ontstaat een kans op een blauwe plek.
  • Verhoogd cortisolniveau
    Cortisol is een hormoon dat invloed heeft op van allerlei belangrijke processen in je lichaam, zoals afbraak van eiwitten, de regulatie van de bloeddruk en werking van het afweersysteem. Een verhoogd cortisolniveau zal een negatieve werking hebben op bijvoorbeeld je bloeddruk, met blauwe plekken als gevolg.
  • Vermoeidheid
    Personen met stress zijn veelal vermoeid. Wanneer je vermoeid bent, kan het zo maar zijn dat je sneller ergens tegen aanstoot of simpelweg omvalt. Het gevolg? Een blauwe plek.

Let op: weet dat een ieder van de bovenstaande oorzaken veelal een ‘mogelijkheid’ zijn in plaats van een ‘waarheid’. Met andere woorden: een verhoogde bloeddruk of spanning in spieren hoeft niet door stress te komen en hoeft bovendien niet te leiden tot een blauwe plek.

Blauwe plekken in de wetenschap

Waar we het over eens kunnen zijn, is dat een blauwe plek vervelend is. Bij een blauwe plek is eigenlijk altijd hetzelfde aan de hand: bloedvaatjes zijn beschadigd. Waardoor dat komt en of zoiets als stress een mogelijke oorzaak is, is ietwat twijfelachtig. Althans, er bestaat een aanzienlijke mogelijkheid dat bepaalde processen invloed hebben op het ander, maar er is niet altijd één oorzaak aan toe te schrijven.

Zo is het ook niet dat iemand met een zere buik per definitie PMS (prikkelbare darm syndroom) heeft. Een vrouw die toevallig in de ochtend misselijk is en moet overgeven, is niet per definitie zwanger. Een persoon met hoofdpijn heeft niet per definitie een migraine-aanval.

Dus: een blauwe plek ontstaat niet per definitie als direct gevolg van stress. Het maakt de wetenschap over blauwe plekken complexer dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Een blauwe plek kan bijvoorbeeld ook op iets ontzettends heftig wijzen. Iets als leukemie of een bindweefselafwijking.

Ik vermoed dat mijn blauwe plekken zonder ‘reden’ ontstaan, wat nu?

Nou ja, waarschijnlijk hoeven we je niet meer te vertellen dat blauwe plekken nooit zonder reden ontstaan. Lees, blauwe plekken die ontstaan door:

  • zonneschade aan de huid,
  • een tekort aan vitamine c,
  • door intens sporten,
  • levercirrose,
  • bijwerkingen van medicijnen,
  • en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar goed, waarschijnlijk heb je er gewoon last van. Het beste advies dat we kunnen geven: bezoek je huisarts. Waarschijnlijk is de oorzaak van waarom je de blauwe plekken krijgt wat zorgwekkend. Vaak geldt: hoe eerder je kan worden gediagnosticeerd met iets, hoe beter er iets kan tegen worden gedaan.

Oók als je stress ervaart, kan je terecht bij een huisarts. Je gaat dan bijvoorbeeld samen kijken waar die stress vandaan komt en wat je er tegen kan doen. Zit je bijvoorbeeld in de stress, omdat je volgende week moet verhuizen, dan zal de stress (en de blauwe plekken) waarschijnlijk snel afnemen. Maar ervaar je stress, omdat je al voor lange tijd kampt met bepaalde angsten, dan zal je misschien wel een doorverwijzing krijgen naar een psychologisch professional. Hoe dan ook, weet dat we in Nederland een goed zorgsysteem hebben en je daar goed terecht kan komen. We zeggen maar graag: better be safe than sorry!

0 Shares
Ook interessant
three person holding beverage cups

De kunst van het zetten

Heerlijk wakker worden, naar de keuken lopen en de ochtend beginnen met een heerlijke espresso; dat is iets…