Het EPC lampje resetten

0 Shares
0
0
0

EPC, ofwel de Electronic Power Control, klinkt inderdaad als iets waar je wellicht geen flauw benul van hebt. We kunnen je in ieder geval al vertellen dat je het lampje in de auto zelf kan resetten, maar dat het lampje wel degelijk duidt op dat er iets mis is.

Het kan zo zijn dat je niet eens een EPC-lampje in je auto hebt, maar mocht je er wel een hebben, dan is het handig dat je weet wat het is. In deze blog lees je alles wat je moet weten over de EPC en het lampje.

Wat is EPC?

De ‘computer’ van je auto, is de EPC. Deze staat onder andere in contact met de versnellingsbak en het gaspedaal, maar ook iets over tractiecontrole en je cruisecontrol. In sommige auto’s, in ieder geval in die van de Volkswagen Group, zit een EPC-lampje. Dat lampje gaat branden als er een probleem is ontstaan bij een van de dingen die we net omschreven.

Help, het lampje is gaan branden

Geen stress, het is niet meteen alsof je auto het opgeeft. Maar, zoals je ooit hebt geleerd bij je rijles, is het in veel gevallen niet veilig om met brandende lampjes verder te rijden. Het is dan ook noodzaak dat je snel aan de kant gaat staan en professionele hulp inschakelt.

Voorbeelden van wat aan de hand zou kunnen zijn:

  • een storing of kapotte sensor (dit is een redelijk onschuldig probleem)
  • een probleem met tractie controle
  • een probleem met de cruise control
  • een probleem met het gaspedaal

Wanneer naast het EPC lampje het motorstoringslampje brandt, dan heb je een groter probleem. Je zal nog wel kunnen rijden, maar het is niet aan te raden. Al helemaal de snelweg raden we je aan om te vermijden. Zoek op hele korte termijn een garage op, die het probleem voor je kan verhelpen.

EPC lampje resetten

Als na een bezoek aan de garage blijkt dat er niks aan de hand is, dan kan je het lampje waarschijnlijk zelf resetten. In het boekje van de auto staat hier een gebruiksaanwijzing voor, maar in de meeste gevallen werkt het op de volgende manier:

  • Start de motor van je auto
  • Laat de motor voor ongeveer 10 seconden draaien
  • Zet de auto weer uit
  • Herstart de motor, terwijl je het gaspedaal ingedrukt houdt

Als het goed is, zal het lampje nu niet meer branden. Brand het lampje nog wel? Vraag dan aan de garage of ze deze voor je kunnen resetten of raadpleeg de handleiding van de auto.

Andere waarschuwingslampjes

Hoewel je, als het goed is, de betekenis van alle lampjes hebt geleerd, kan het zijn dat je niet meer weet wat wat is. We herhalen nog een aantal regels voor je, zodat je veilig de weg op kan.

In principe is het zo dat je bij een oranje lampje nog wel kan doorrijden. De ANWB raadt in dat geval bijvoorbeeld aan je snelheid aan te passen en zo snel als mogelijk een garage te bezoeken. Bij rood licht, moet je altijd direct stoppen! Je belt dan de wegenwacht om het probleem op te lossen.

Voorbeelden van waarschuwingslampjes:

  • Airbag (oranje): als deze brandt, is er waarschijnlijk een storing in het systeem van je airbag. Hoewel je wel kan doorrijden, is het ontzettend gevaarlijk. Mocht je wel in een ongeluk terechtkomen, dan is de kans op hevig letsel een stuk groter.
  • Oliedruk (rood): de oliedruk in de motor te is waarschijnlijk te laag. Als je nu niet snel actie onderneemt, kan dit leiden tot ernstige motorschade. Controleer het oliepeil en voeg zo nodig olie toe. Als het lampje na het bijvullen blijft branden, moet je de auto zo snel mogelijk stoppen en een monteur raadplegen.
  • Remmen (rood): er is een probleem met het remsysteem van de auto. Dit kan variëren van een eenvoudig probleem zoals een lage remvloeistof tot ernstige problemen zoals versleten remblokken en een probleem in het ABS-systeem.
  • Bandenspanning (rood): als je auto van voor 2014 is, dan bestaat er de kans dat je deze niet hebt. Maar wanneer dit lampje brandt, heb je waarschijnlijk een lekke band of is de bandenspanning in een van je banden veel te laag. Ook al kan je nog rijden, een verkeerde bandenspanning leidt tot een slechte wegligging en verhoogde slijtage van banden.

Conclusie

Het is zeker mogelijk om zelf je EPC lampje te resetten. Maar, doe dit alleen als je zeker weet dat er geen echt probleem aanwezig is. De kans bestaat overigens ook dat het lampje weer opnieuw of blijft branden, als er echt een probleem is. Je kan resetten wat je wil, maar het heeft geen invloed. Je zal überhaupt aandachtig moeten blijven wanneer een waarschuwingslampje gaat branden. Het negeren van dat soort lampjes brengt jou en andere weggebruikers onnodig in gevaar.

0 Shares
Ook interessant