Geluid waterleiding bij openen kraan: tikkend, klapperend geluid, wat is het?

0 Shares
0
0
0

Met technische problemen binnenshuis, zolang het maar niet om zoiets als elektriciteit gaat, doen mensen daar graag zelf iets tegen. Althans, dat iets begint in de meeste gevallen met Googlen van het probleem. ‘Kan ik dit zelf of is er iemand voor nodig?’ is de achterliggende gedachte.

Goed, de kans is groot dat je deze blog hebt aangeklikt omdat je waterleiding een geluid maakt, bij het openen van de kraan. Het tikkende geluid kan verschillende oorzaken hebben en is op meerdere wijze op te lossen. In deze blog vertellen we je alles dat je over het geluid moet weten. Je voorkomt dat er nog meer irritatie ontstaat, maar ook dat schade aan de leidingen en misschien een verminderde waterkwaliteit een probleem zijn.

Wat veroorzaakt het geluid?

In de meeste gevallen zal het tikkende geluid kunnen worden geïdentificeerd als waterslag. Bij het snel openen of dichtdraaien van de waterleiding komt een tikkend of bonkend geluid op. De oorzaak? Er zit hoogstwaarschijnlijk lucht in de leidingen. Er zit trouwens altijd wel een deel lucht in de leidingen, maar bij hele lage hoeveelheden zal dit niet worden opgemerkt en kan dit geen kwaad.

Lucht in de leidingen

Wanneer er lucht in de leidingen zit, kan dit ertoe leiden dat het water dat door de leidingen stroomt, begint te klapperen en te tikken. Een luchtbel zit vast in een bocht of misschien wel bij een splitsing in de leiding. Het ontstaan van de lucht in leidingen kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld dat een leiding tijdens het vullen nooit volledig is gevuld.

Gevolgen van waterslag

In eerste instantie zal de waterslag niet veel invloed hebben op iets dat te maken heeft met je kraan dan wel waterleidingen. Toch is het zaak dat je er snel iets aan laat doen, omdat het op lange termijn wel degelijk negatieve gevolgen zou kunnen hebben. Enkele gevolgen zijn:

  • Lekkage, doordat het metaal van de leidingen gat scheuren en barsten (ook wel metaalmoeheid genoemd)
  • Geen vloeiende stroom water uit de kraan
  • Lekkage door loslatende waterleidingen
  • Geluidsoverlast, door het bonken van de kraan. Je kraan niet meer gebruiken is geen oplossing tegen het probleem.

Als de gevolgen zo ernstig zijn, wat zijn dan oplossingen voor het tikkende en klapperende gevolg in je leidingen?

Hoe kan het probleem worden opgelost?

Met andere woorden: hoe kan het probleem worden opgelost? Afhankelijk van de oorzaak van het tikkende geluid, zijn er verschillende oplossingen beschikbaar.

#1 Ontlucht de leidingen

Gaat het om waterslag, dan is het zaak je leidingen te ontluchten. Dit doe je met een waterslagdemper. In principe is het niet heel moeilijk om in gebruik te nemen, maar je moet wel weten wat je doet. We raden daarom aan een loodgieter in te schakelen. Zo voorkom je eventuele schade. Als er dan wel iets gebeurt, is het in ieder geval niet je eigen probleem en kan er direct iets aan worden gedaan. Waarom een demper? Het lucht kan uit de leiding ontsnappen en daarmee verdwijnen problemen als sneeuw voor de zon.

#2 Waterleidingen bevestigen

In sommige gevallen hoor je iets trillen of bonken doordat de waterleidingen (als gevolg van waterslag) zijn losgeraakt. In de meeste gevallen is dit prima zelf op te lossen, mits je het juiste gereedschap in huis hebt. Maar, gezien de kans groot is dat de waterleiding door een écht probleem is losgeraakt, raden we je toch aan alsnog een professional in te schakelen.

#3 Verminder de waterdruk

Een te hoge waterdruk? Het is hoogstwaarschijnlijk dat het tikkende geluid niet te maken heeft met een leiding van je kraan, maar wel met je verwarming. Een te hoge waterdruk in je cv-ketel, dat je kan opmerken door een verandering in je verwarming, is overigens absoluut niet goed. Je hebt kans dat er beveiligingen knappen, met waterschade als gevolg. Je zal de ketel moeten ontluchten. Wéér iets met lucht, inderdaad.

Regelmatig onderhoud aan of controle bij de waterleidingen in je huis, is noodzakelijk om een dergelijk probleem als waterslag te voorkomen. De controles kan je het beste laten uitvoeren door iemand die er verstand heeft, zoals een loodgieter. Deze weet waar hij naar kijkt en voorziet het opkomen van problemen. Het is misschien wel een investering, maar het zal altijd nog goedkoper zijn dan de kosten die omhoog komen bij het verhelpen van waterschade.

Conclusie

Als je last hebt van tikkende geluiden in de waterleidingen, weet dan dat er verschillende oorzaken kunnen zijn. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om waterslag. Het is belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken, omdat het kan leiden tot schade aan de leidingen en daarmee waterschade. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen en te voorkomen dat het in de toekomst terugkeert.

0 Shares
Ook interessant