Kan je een ei koken in de magnetron?

0 Shares
0
0
0

Geduld is een schone zaak. Maar als het gaat om het koken van een ei, dan raakt soms het geduld op. Voor een hard gekookt eitje kan je makkelijk tien minuten uittrekken. Heb je altijd die tijd? Nee. Kan je in plaats van de pan de magnetron gebruiken? Ja. Een soort van dan.

In principe zou je een ei kunnen koken in de magnetron, mits je deze uit zijn schaal haalt. Doe je dat niet, dan is er een grote kans op explosiegevaar.

Waarom is mijn ei ontploft?

Bij het koken van een ei in een pan, verdeelt de warmte zich langzaam vanaf buiten naar binnen. Eerst zal alles gaar worden dichtbij de schaal, waarna het eiwit in de kern langzaam stolt. In de magnetron werkt het net wat anders. De straling van de magnetron gaat dwars door de schaal heen. Omdat het eiwit en eigeel vanaf de binnenkant opwarmt en stolt, zal het in een te grote mate uitzetten. Het gevolg? De schaal kan de druk niet houden en knapt uit elkaar.

Kan een ei helemaal niet in de magnetron?

Jawel, het is erg goed mogelijk om een ei in de magnetron te bereiden. Het enige waar je op moet letten is het aantal Watt, de duur en dat je het ei van zijn schaal ontdoet. We geven in onderstaand overzicht verschillende wijze waarop je het ei kan bereiden. Lees de instructies zorgvuldig door en er kan in principe niks mis gaan.

Roerei

Roerei is een heerlijk en veelzijdig ei dat je in de magnetron kunt koken. Hier is hoe je het in de magnetron kunt bereiden:

Benodigdheden

 • 2 eieren
 • Magnetronbestendige kom
 • Melk
 • Peper en zout

Instructies

 1. Breek de eieren in de kom en voeg een scheutje melk toe.
 2. Klop de eieren en melk door elkaar met een vork of garde.
 3. Voeg peper en zout toe naar smaak.
 4. Dek de kom af met een magnetronbestendige deksel of magnetronfolie.
 5. Plaats de kom in de magnetron en kook de eieren op vol vermogen gedurende 1-2 minuten. Haal ze er elke 30 seconden uit, om door te roeren.

Omelet

Heerlijk om je dag mee te beginnen en wat minder saai: een omelet. Lees de instructies door en ga lekker aan de slag:

Benodigdheden

 • 2 eieren
 • Magnetronbestendig bord
 • Melk (optioneel)
 • Zout en peper
 • Geraspte kaas (optioneel)
 • Fijngesneden groenten (optioneel)

Instructies

 1. Breek de eieren in de op het bord en voeg eventueel een scheutje melk .
 2. Klop de eieren en melk door elkaar met een vork of garde.
 3. Voeg zout en peper toe naar smaak.
 4. Voeg geraspte kaas en fijngesneden groenten toe, zoals paprika, ui, champignons, etc.
 5. Plaats het in de magnetron en kook de omelet op vol vermogen gedurende 2 minuten.
 6. Haal het bord uit de magnetron en voilà, geniet van je eigen gemaakte omeletje.
Een voorbeeld van een heerlijke omelet

Gepocheerd ei

Een gepocheerd ei is een klassiek en gezond gerecht, maar het kan lastig zijn om het perfect te krijgen op het fornuis. Hier is hoe je het in de magnetron kunt bereiden:

Benodigdheden

 • 1 ei
 • Magnetronbestendige kom
 • Water
 • Azijn
 • Zout

Instructies

 1. Voeg water toe aan de kom en voeg een scheutje azijn en een snufje zout toe.
 2. Breek het ei voorzichtig in het water. Het is belangrijk dat het ei volledig onder water staat.
 3. Plaats de kom in de magnetron en kook het ei op vol vermogen gedurende 1-2 minuten, of tot het eiwit volledig gestold is en de dooier nog zacht is.
 4. Haal de kom uit de magnetron en gebruik een schuimspaan om het ei voorzichtig uit het water te halen. Zo behoud je de structuur en kan je het ei met souplesse serveren.

Shakshuka

Mocht je écht willen experimenteren met een gerecht uit de magnetron. Shakshuka is een heerlijk gerecht uit het Midden-Oosten dat uit eieren, tomatensaus en kruiden bestaat. Ga lekker aan de slag met de volgende instructies:

Benodigdheden

 • 2 eieren
 • Magnetronbestendige kom
 • Tomatensaus
 • Paprika
 • Ui
 • Knoflook
 • Komijn
 • Zout en peper

Instructies

 1. Snijd de paprika en ui in kleine stukjes en hak de knoflook fijn.
 2. Voeg de paprika, ui, knoflook, komijn en een snufje zout toe aan de kom.
 3. Voeg de tomatensaus toe en roer alles goed door elkaar.
 4. Dek de kom af met een magnetronbestendige deksel of magnetronfolie.
 5. Plaats de kom in de magnetron en kook de tomatensaus gedurende 2-3 minuten op vol vermogen. Controleer na die tijd, of de tomatensaus flink op temperatuur is.
 6. Breek de eieren voorzichtig bovenop de tomatensaus.
 7. Dek de kom opnieuw af en plaats hem terug in de magnetron.
 8. Kook de shakshuka op vol vermogen gedurende 1 à 2 minuten, of tot de eieren volledig gestold zijn.

Gekookt ei

En hoewel de vraag van dit artikel gaat over het koken van een ei in de magnetron, durven we hier ons niet met volledige zekerheid over uit te spreken. De ene zegt dat het wel met schil kan, maar dan op zeer laag vermogen, in een glas met water. De ander stelt juist dat je het ei in een glas moet breken en dan op laag vermogen moet laten ‘koken’.

Wat ons betreft zal je voor een gekookt ei dan ook echt een beetje tijd uit moeten trekken. De pan is in dit geval je beste vriend. Hoewel het wat tijd kost, is het resultaat verbluffend. Mocht je een Quooker hebben, dan kan je al in een minuut of 5 klaar zijn.

Is het je nog steeds allemaal te veel? Geen probleem. Tegenwoordig kan je in een aantal supermarkten gekookte of half gekookte eieren aanschaffen.

Conclusie

Het is dus mogelijk om in de magnetron een ei te bereiden, maar in alle gevallen moet het zonder schil gebeuren. Leg je toch een ei met schil in de magnetron? Dan zal het ei exploderen.

Deze blog bestond ook uit een aantal recepten voor andere ‘soort’ magnetron eieren, waaronder een omelet en een gepocheerde ei. De magnetron biedt snelheid, maar niet per se alle comfort. Om te weten hoe het smaakt, zal je toch echt zelf moeten experimenteren.

0 Shares
Ook interessant