Ai, ai, ai. Met een blik moet je oppassen. De scherpe randen doen ons denken aan een aantal nachtmerrie scenario’s. Gaat het openen niet op een veilige manier, dan krijg je zonder twijfel een aantal boze blikken toegeworpen. Snap je?
Goed, die laatste opmerking was misschien ietwat flauw, maar niet geheel verrassend. Als je al een blik opent met een blikopener, is er sprake van een redelijk risico. Maar wat als je niet eens een blikopener hebt. Hoe krijg je dat blikje tonijn voor je huisgemaakte tonijnsalade open? Toch naar de winkel om gefabriceerde tonijnsalade te kopen? Dan kan je net zo goed een blikopener halen. In deze blog geven wij tips hoe je een blik kan openen zonder blikopener. Let op: volg deze tips op eigen risico.
3x manieren om je blik te openen
Lees gauw verder om erachter te komen op welke manier je een blik kan openen. Wanneer er gewoon een lipje aan het blik zit, open je deze hier natuurlijk mee. Scheelt niet alleen een hoop moeite, maar wellicht ook wat gevaar.
#1 Gebruik een mes
Een van de meestgebruikte manieren om het blik te openen, is door het gebruik van een mes. Hier lees je hoe je dat doet:
- Plaats het blik op een stevige ondergrond.
- Houd het blik stevig vast met je niet-dominante hand.
- Neem het mes en plaats het op de rand van het blik. Zet het mes zo verticaal mogelijk op de rand van het blik.
- Oefen een stevige druk uit met je niet-dominante hand op de bovenkant van het mes. Beweeg het voorzichtig naar beneden, zodat je door het blik heen boort.
- Herhaal deze beweging rond de hele omtrek van het blik, totdat de bovenkant volledig is verwijderd.
In principe kan je bij stap vijf ook met kleine tussenstukjes werken. Ben je rond, dan wip je de deksel zo omhoog. Let op de scherpe rand! Je wilt je absoluut niet snijden.
#2 Gebruik een lepel
Een andere, wat minder bekende manier is het openen van een blik met een lepel. Het vergt wat meer denkvermogen van je, maar het is zeker te doen. Lees de volgende instructies aandachtig door.
- Plaats het blik op een stevige ondergrond.
- Neem de lepel in je dominante hand. Dit doe je op een manier, waardoor het bolle gedeelte van de lepel in je handpalm ligt. Het handvat steekt uit aan de kant van je pink. Je wijsvinger, ringvinger en middelvinger leg je in het holle gedeelte van de lepel.
- Houd het blik stevig vast met je niet-dominante hand.
- Wrijf met het uiteinde van de lepel op de rand van het blik, totdat je door de deksel heen komt.
- Oefen stevig druk uit op het stukje naast het gemaakte gat. Je zal zien dat de deksel hier eveneens losraakt.
- Herhaal deze beweging rond de hele omtrek van het blik, totdat de bovenkant volledig is verwijderd.
Het fijne aan het gebruik van een lepel is dat een lepel zelf niet scherp is. Mocht je bij stap 4 uitschieten, dan hoef je niet bang te zijn dat je je eigen vinger doorboort. (Klinkt wat dramatischer dan wat er hoogstwaarschijnlijk gebeurt, we know).
#3 Gebruik een stuk steen
Back to the basics. Ben je in de natuur en heb je geen lepel of mes tot je beschikking, gebruik dan een steen. Het gaat er in zin over dat je een stevige en vlakke ondergrond hebt. Een stuk beton zal daarmee ook voldoen aan je eisen. Kijk maar eens naar het volgende stappenplan:
- Zoek een plat oppervlak, zoals een steen of een betonnen vloer.
- Houd het blik stevig vast en wrijf de bovenkant van het blik heen en weer over het platte oppervlak.
- Blijf wrijven totdat je het vocht van het voedsel uit het blik ziet lopen.
- Wrik met een mesje de deksel van het blik af, je zal zien dat dit onderdeel nu dun genoeg is.
Houd er wel even rekening mee dat de ondergrond relatief schoon moet zijn. Het zou zonde zijn als er zand bij die hele mooie, gele mais terechtkomt.
Een blik openen met een blikopener
Mocht je lief tijdens je frustraties toch in een keer met een blikopener in zijn handen staan, dan volgt hier een korte gebruiksaanwijzing. Soms is het namelijk makkelijk gezegd dan gedaan, het gebruik van zo’n ding.
- Plaats het blik op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat het stevig staat.
- Neem de blikopener en plaats het snijwiel op de rand van het blik, zodat het wiel in contact komt met het blik.
- Houd de blikopener met één hand vast en gebruik de andere hand om de hendel naar beneden te drukken, zodat het snijwiel in het blik snijdt.
- Draai de blikopener met de klok mee rond het blik, terwijl je de hendel naar beneden blijft drukken. Hierdoor snijdt het wiel een cirkelvormige opening in het blik.
- Zodra je helemaal rond het blik bent, stop dan met draaien en til de blikopener van het blik af.
- Om het blik te openen, gebruik je de hendel van de blikopener om de lipjes van het blik omhoog te duwen totdat het deksel volledig is verwijderd.
En voilà, in een paar stappen heb je je blik geopend en kan je verder met het recept waar je mee bezig was.
Waarom eten soms in blik wordt bewaard
Nu je met een uitvoerige blik naar je blik hebt gekeken en hem hopelijk, zonder blikopener, te openen, zijn er wellicht enkele vragen omhoog gekomen. Bovenaan deze lijst staat wellicht: waarom wordt voedsel (of eten) in blik bewaard? Het antwoord hebben we voor je opgezocht.
Eten wordt in blik bewaard omdat het een langere houdbaarheid heeft en gemakkelijker kan worden opgeslagen en getransporteerd. Door het voedsel in een luchtdichte verpakking te doen, wordt de blootstelling aan lucht, vocht en bacteriën verminderd. Logischerwijs is een langere houdbaarheidsdatum het gevolg. Bovendien beschermt het blik de inhoud tegen licht, waarmee de smaak en voedingswaarde beter behouden blijven. Dit maakt blikvoedsel een handige en duurzame optie voor bijvoorbeeld kamperen, noodsituaties en als alternatief voor verse producten wanneer deze niet beschikbaar zijn.
Conclusie
In dit artikel hebben we drie verschillende manieren besproken om een blik te openen zonder blikopener. Wees altijd voorzichtig bij het openen van blikken en neem de nodige veiligheidsmaatregelen om letsel te voorkomen. Een blik is scherp. Het risico dat je neemt is daarmee voor jezelf. Laat het openen niet door een kind uitproberen en gooi de deksel altijd op een veilige manier weg.