Deze voordelen heb je als starter op de huizenmarkt

0 Shares
0
0
0

Als starter op de huizenmarkt zijn er voordelen te halen die niet per se gelden voor doorstromers. Ja, het mag een lastige tijd zijn voor de starter, gezien de huizenprijzen die ondanks alle verwachtingen in blijven stijgen, toch zijn er gelukkig ook fijne voordelen voor jou als starter. Welke dat zijn, nemen we met je door in dit artikel.

Van welke voordelen geniet je als starter?

Wie een huis koopt kan in principe tot 100% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen, voor het bedrag waar de koper voor in aanmerking komt. Natuurlijk worden er meer kosten gemaakt bij de aankoop van een woning dan alleen de aankoopwaarde van de woning; er zijn ook diverse overige kosten die erbij komen, zoals kosten bij een hypotheek aanvragen voor de hypotheekadviseur, de taxatiekosten, kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG, bouwkundige keuring kosten en dergelijke. Reken op zo’n 10% extra kosten boven op de hypotheek: de kosten koper (K.K.). Maar één kostenpost kun je alvast schrappen als starter op de woningmarkt van onder de 35 jaar: de overdrachtsbelasting!

Als starter geen overdrachtsbelasting onder de 35 jaar

Iedereen die een woning koopt moet overdrachtsbelasting betalen. Starters zijn doorgaans geen vastgoedinvesteerders; wie zelf in de aangekochte koopwoning gaat wonen als starter betaalt tot 35-jarige leeftijd geen overdrachtsbelasting, waar andere kopers vanaf 35 jaar en ouder dit wel moeten betalen. Dan bedraagt de overdrachtsbelasting 2%. Dat scheelt toch weer mooi in de kosten koper som. Overweeg je dus een woning te kopen als starter en ben je inmiddels 30+, pak dan nu dit voordeel nog even mee.

Hypotheekrente aftrek wordt steeds lager

In 2023 ontvang je op de hypotheekrenteaftrek ca 37% van de betaalde rente terug van de Belastingdienst. Als starter heb je nog niet eerder een woning in bezit gehad, met winst verkocht en een deel van die winst zelf gebruikt. Je kunt dus rekenen op deze 36,93% teruggave over de volledig betaalde hypotheekrente van dat jaar.

Tweede inkomen volledig mee

Mocht tot vorig jaar 90% van het tweede inkomen meegeteld worden, nu in 2023 is dit voor 100% het geval. Een meevaller dus.

NHG limiet verhoogd per 2023

Een hypotheek die valt onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt de koper de zekerheid dat deze niet met een restschuld overblijft indien de woning onverhoopt verkocht moet worden wegens bijvoorbeeld wanbetaling, of het niet meer kunnen opbrengen van de maandlasten. Want wordt de woning onder de aankoopprijs verkocht, dan kan de hypotheek soms niet worden ingelost en blijft er een restschuld over. Dit is natuurlijk een zeer onwenselijke situatie. Het goede nieuws is dat sinds 2023 hypotheken tot 405.000 euro kunnen worden afgesloten onder de NHG regeling. Hierdoor betaal je tot wel een half procent minder rente aan de bank! Hoewel het wel zo is dat je eenmalig ca 0,7% kosten betaalt bij het afsluiten bij je hypotheek over het hypotheekbedrag. Dan nog ben je voordeliger en voorzien van meer zekerheid uit bij een hypotheek onder NHG.

0 Shares
Ook interessant