Reiskostenvergoeding en kilometervergoeding 2024

0 Shares
0
0
0

Het gaat omhoog, de reiskostenvergoeding. In 2024 werd er om verschillende redenen een verhoging aangekondigd.

In deze blog kun je lezen wat een reiskosten- en kilometervergoeding inhoudt, hoe deze er in 2024 uitziet en nog meer informatie. Wees je bewust van je eigen portemonnee en maak afspraken over de reiskosten met je werkgever. In meeste gevallen is hier al iets over geregeld, maar wellicht hangen er nog steeds wat vraagtekens boven je hoofd. Deze blog zal je duidelijkheid bieden.

Wat is het verschil tussen de reiskosten- en kilometervergoeding?

In principe is er niet echt een verschil tussen de twee begrippen. Zelfs bij de Rijksoverheid spreken ze in een artikel in de titel over een reiskostenvergoeding en gaan in het artikel verder met kilometervergoeding. Het wekt inderdaad wat vraagtekens op en daarom kiezen wij ervoor om in deze blog alleen het begrip ‘kilometervergoeding’ te gebruiken. Weet dat het dus om het zelfde als de reiskostenvergoeding gaat.

Wat is een kilometervergoeding?

Een kilometervergoeding is een vergoeding die wordt betaald op basis van het aantal kilometers, dat een werknemer aflegt voor zakelijke doeleinden. In de meeste gevallen gaat dit om de kilometers die worden afgelegd van huis naar het werk en andersom. In 2024 is de kilometervergoeding vastgesteld op €0,23 per kilometer.

Het exacte bedrag dat we hier hebben gegeven, staat ook wel bekend als de belastingvrije vergoeding. Je werkgever hoeft hier geen loonheffing over in te houden en dus is het voordelig voor beide partijen. Je werkgever mag overigens de reiskostenvergoeding verhogen met een bedrag dat hij zelf vaststelt. Over alles boven die €0,23 cent, wordt dan belasting betaald.

Hoe weet je of je recht hebt op een kilometervergoeding?

In principe staat er in geen enkel wetboek dat je als werknemer recht hebt op kilometervergoeding. Toch bestaat er een grote kans dat jij dit terug kan vinden op je loonstrookje. Dit heeft ermee te maken dat een dergelijke vergoeding vaak is vastgelegd in een cao of in het arbeidscontract. In dat geval heb je er wel ‘recht’ op.

Mocht er nergens staan aangegeven dat je recht hebt op de vergoeding, dan kan je beginnen met onderhandelingen. Dit doe je vaak in het gesprek over de arbeidsvoorwaarden. Grote kans dat de werkgever het wel weet, maar je kan altijd nog eens extra vermelden dat ze er geen belasting over hoeven te betalen.

Kilometervergoeding anno 2024

We hebben het eigenlijk al ‘verklapt’. De kilometer vergoeding in 2024 ligt op €0,23 per kilometer. Er is echter een verschil tussen het soort vervoer dat je kiest. Lees:

  • Auto: de werkgever gaat uit van de gebruikelijke route. Mocht je bekend zijn met een binnendoorweggetje, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk niet worden aangeschreven als de gebruikelijke route. Je kan deze route beter vergelijken met de snelste route, in plaats van de kortste route.
  • Openbaar vervoer: de werkgever mag kiezen tussen een vergoeding van €0,23 per kilometer of een vergoeding van de gehele reis. Overigens is het zo dat de werkgever, in het geval van het openbaar vervoer, de gehele reis belastingvrij kan vergoeden.
  • Fiets: zelfs als je op de fiets gaat, worden reiskosten vergoed met een bedrag van €0,23. Het enige verschil is, is dat de gebruikelijke route nu wel wordt gerekend als de snelste route.

Als de persoon in kwestie er zelf voor kiest om om te rijden vanwege situaties in het verkeer die hij of zij wil vermijden, is dat de keuze van de werknemer. De werkgever hoeft hier niks mee en hoeft ook niet meer te vergoeden.

We geven je ook nog graag wat goed nieuws. In 2023 werd gezegd dat de kilometervergoeding in 2024 werd verhoogd naar €0,22, maar uiteindelijk is dat dus €0,23. De reden voor überhaupt de verhuizing is dat de kosten steeds hoger en hoger worden. Denk aan hogere prijzen van benzine of de stijgende kosten van een treinritje van en naar het werk toe.

Hoe ver is de gemiddelde woon-werkafstand?

Er bestaan verschillende opvattingen over de kilometers die Nederlanders gemiddeld afleggen om op het werk te komen. In principe is dat niet erg verrassend. We leggen je uit waarom.

In 2020 lag de gemiddelde woon-werkafstand op zo’n 20 kilometer. Een jaar later lag dit getal nog maar op een schamele 6 kilometer. Hoe kan een dergelijk verschil ontstaan, vraag je je wellicht af. Nou, denk eens terug aan de gebeurtenis die in 2020 plaatsvond. Het jaar was het begin van de pandemie. Mensen werden verplicht om thuis te werken en het aantal thuiswerkende mensen steeg logischerwijs enorm. Het was een stuk rustiger op de weg en dat werd opgemerkt. Vandaar dat de mensen gemiddeld minder reden naar hun werk.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De kilometervergoeding is een voorbeeld van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra voordelen regelingen die door werkgevers aan werknemers worden geboden, bovenop het basissalaris en de primaire arbeidsvoorwaarden. Deze voorwaarden zullen van werkgever tot werkgever verschillen. Het uiteindelijke doel is dat er aan de hand van dergelijke voorwaarden een aantrekkelijke werkomgeving te creëeren. Een aantal voorbeelden zijn:

  • flexibele werktijden
  • vakantiedagen
  • pensioenregeling
  • kilometervergoeding
  • opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden
  • etc.

Het exacte aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden kan verschillen per werkgever en de individuele arbeidsovereenkomst. Het is belangrijk om bij het solliciteren naar een baan of tijdens arbeidsonderhandelingen te informeren naar de specifieke secundaire arbeidsvoorwaarden die door de werkgever worden aangeboden. Onderhandelen is de volgende stap die hierbij komt kijken.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken hoe de kilometervergoeding meestal wordt berekend op basis van een vast bedrag per kilometer, zoals €0,23 per kilometer in 2024. Dit betekent dat werknemers alleen vergoed worden voor gereden kilometers. Er wordt hierbij uitgegaan van het aantal kilometers van de ‘gebruikelijke’ route. In 2025 zal er misschien wel nog een verhoging plaatsvinden, waarbij er dus nog meer belastingvrij kan worden vergoed.

0 Shares
Ook interessant
blue car with white snow on top

WA-verzekeringen: de ins en outs

Iedereen die een auto bezit in Nederland, moet wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering staat ook wel…