Nadelen van het hebben van twee werkgevers

0 Shares
0
0
0

Hoewel je er misschien niet aan moet denken, zijn er toch velen die ervoor kiezen twee banen te hebben. Soms komen de banen overeen, zoals een combi van onderwijsassistent en begeleider bij een peuterspeelzaal, maar dat hoeft niet per definitie het geval te zijn.

Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat een administratief medewerker zijn baan combineert met het werk in een kledingwinkel, omdat hij dat soort contact met klanten mist. In ieder geval valt er veel over te vertellen. Wij zijn hier om je te waarschuwen voor de nadelen die je kan ondervinden bij het hebben van twee werkgevers. Want waar het misschien fantastisch klinkt om verschillende passies in je werk te stoppen, kan het ook stress opwekken.

Verstoorde balans tussen privé en werk

Of we nu willen of niet, we nemen altijd delen van ons werk mee naar huis. Het hoeft namelijk niet per definitie om iets negatiefs te gaan, maar kan ook een positieve gebeurtenis zijn. Zo vertel je ongetwijfeld graag aan je geliefde dat je collega zwanger is of dat je aan het einde van het jaar kan genieten van een bonus. En hoewel er zeker een gezonde balans te vinden is tussen werk en privé, zal het bij het hebben van twee werkgevers een stuk lastiger zijn.

#1 Verwachtingen

Hoe voldoe je aan alle verwachtingen van beide werkgevers. Als je bij de ene wel vakantie krijgt, maar bij de ander niet, aan wie ligt dat dan? Als aan je wordt gevraagd om op een specifieke dag aanwezig te zijn, maar je eigenlijk ergens anders aan het werk moet, wat doe je dan? Als de ene werkgever van je vraagt wat minder te praten tijdens werktijd, maar je dat bij de andere werkgever onbeperkt kan doen, hoe moet je je dan aanpassen.

Al deze verwachtingen brengen stress met zich mee en zouden kunnen leiden tot emotionele uitputting. Daarmee ben je ongetwijfeld niet de gezelligste thuis.

#2 Verlaagde productiviteit

Werkgevers vragen genoeg van je en dat is natuurlijk hun goed recht. Maar omdat ze zoveel van je vragen, kan het betekenen dat je minder tijd hebt om je goed te concentreren. Het werk sijpelt langzamerhand door elkaar heen en het kost je meer moeite om te focussen. Dit maakt je vermoeid het dat wordt door het thuisfront niet onopgemerkt gebleven. Er blijft minder tijd en energie over voor hetgeen waar het daadwerkelijk om gaat: je partner en/ of gezin. Overigens heeft die vermoeidheid ook geregeld een wat slechter humeur tot gevolg. Waar je juist dacht dat de twee verschillende banen meer energie zouden geven, is dat niet het geval.

#3 Geld maakt niet gelukkig

Hoewel je met je twee werkgevers ongetwijfeld meer verdiend, willen we je toch nog even wijzen op de leus ‘geld maakt niet gelukkig’. Because it doesn’t, really. Hoewel geld zeker belangrijk is om basisbehoeften te vervullen en comfort bieden, is het geen garantie voor geluk. Geluk heeft te maken met heel wat anders, waaronder persoonlijke relaties, gezondheid en bijvoorbeeld het gevoel van zingeving. Waar je dacht dat het meer rust zou brengen, zadel je jezelf in dit geval juist op met gevoelens van isolatie en ontevredenheid.

We zeggen maar zo: als de basis goed is, komt de rest wel. Het hebben van de duurste merkkleding en elke dag thuisbezorgd, gaat op den duur vervelen.

Belasting ‘gezeur’

Waar het voor de een maar een kleine formaliteit is, krijgt de ander er ontzettende hoofdpijn van. We hebben het over belasting ‘gezeur’. Het gezeur staat tussen aanhalingstekens, gezien men hier dus in mening over verschilt.

Loonheffing

In het geval van meerdere werkgevers en belasting spreken we over loonheffingskorting. Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je betaalt over je inkomen. Als je meerdere werkgevers hebt, mag je maar één keer gebruik maken van deze korting. Het is daarom belangrijk om te bepalen bij welke werkgever je de korting het beste kunt toepassen.

Als je de korting bij meerdere werkgevers toepast, betaal je te weinig belasting en moet je later terugbetalen. Het is daarom verstandig om de korting toe te passen bij de werkgever waar je het meest verdient. Je kunt dit doorgeven aan je werkgever door een formulier in te vullen en in te leveren.

Hoewel dit dus meer formaliteit is dan dat je er direct op wordt afgerekend, is het wel verstandig dit bij het starten van je tweede baan aan te geven. Sterker nog, de kans is nihil dat het loonheffingformulier je niet wordt aangeboden.

Overige nadelen

Als laatste bespreken we nog een aantal nadelen. Het is minder waarschijnlijk dat deze ook daadwerkelijk voorkomen, maar houd er toch rekening mee. Voorkomen is immers beter dan genezen. Lees:

  • Conflicten tussen werkgevers
    Werkgevers kunnen verschillende verwachtingen hebben en conflicterende prioriteiten stellen. Dat zou spanning tussen de werkgevers kunnen veroorzaken, maar ook spanning tussen werknemer en werkgever.
  • Overtreding van contracten
    Voor een concurrent werken zal er ongetwijfeld niet in zitten, maar denk bijvoorbeeld ook aan onnauwkeurigheid van de werknemer. Want waar je bij de ene standaard een uur middagpauze hebt, heb je bij de ander maar een half uur. De kans is niet groot dat dit soort contractuele dingen worden overschreden. Echter kan het wel zijn, dat door die vermoeidheden etc., er zoiets kan ontstaan.
  • Sociale controle
    Je ontmoet waarschijnlijk ontzettend veel mensen en wordt, tot op zekere hoogte, geacht hoe je collega’s werken. Het is niet netjes als je belangrijke levensgebeurtenissen vergeet, omdat een soortgelijke toevallig op je andere werk dat toevallig niet heeft meegemaakt. Sociale controle en social talk, wordt daarmee iets van een ander level.

Conclusie

Het hebben van twee werkgevers zal ongetwijfeld voordelen hebben, zoals het extra inkomen en de vergrote ervaring. Maar het kan ook nadelen hebben, zoals vermoeidheid, risico’s op het gebied van contracten en veiligheid en emotionele stress. Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat je besluit om te werken voor meerdere werkgevers. Lees deze blog dan ook niet als les, maar als advies. Wat je doet in je werkleven en hoe je dat leven met je privé combineert, blijft immers aan jou.

0 Shares
Ook interessant