Jong of oud, professioneel of niet, tekenen is ontzettend leuk om te doen. Nog mooier is dat iedereen kan tekenen en daarom kan ook jij vandaag nog beginnen.
Echter is er wel een verschil aan te duiden in de moeilijkheidsgraad van tekeningen. Waar sommige tekeningen ontzettend veel details bevatten of bijna echt lijken, zijn andere tekeningen een stuk makkelijker te maken. In deze blog geven we je meerdere ideeën voor het maken van een makkelijke tekening. Kijk gauw verder en laat je vooral inspireren. Inspiratie is namelijk een van de belangrijkste zaken als het gaat om het aanwakkeren van je creativiteit.
Aan de slag
Wanneer je een tekening maakt zal het zich uiten tot niet alleen creativiteit, maar in veel gevallen ook tot ontspanning. Het therapeutische effect van het maken van eenvoudige vormen en afbeeldingen is bijna stress verminderd. Hoe fijn is dat!
Daarnaast zal je door het oefenen ook steeds beter worden. Vaardigheden krijg je steeds beter onder de knie en voor je het weet heb je jezelf gespecialiseerd in het tekenen van iets specifieks. Voor het zover is, is het tijd om überhaupt met tekenen te beginnen. Lees:
- Verzamel je tekenspullen: zorg voor potloden (in verschillende hardheid), papier, een gum en zoiets als kleurpotloden of een andere kleurmaker.
- Kies een onderwerp: bedenk welk onderwerp je wilt teken. Begin met iets dat eenvoudig te maken is, zoals een bloem, dier of geometrische vormen. Later volgen enkele voorbeelden.
- Basistechnieken: vergeet de basis niet? Door te oefenen met rechte lijnen, cirkels en vierkanten, maak je je hand vertrouwd met bepaalde bewegingen. Het tekenen wordt een tweede natuur. Herinner je je nog dat je op school in scheerschuim ging ‘schrijven’. Dat was ook voor het aanleren van een bepaalde motorische vaardigheid.
Stappenplan
In bepaalde zin werk je bij een tekening steeds op dezelfde manier en in dezelfde stappen. We hebben de basisstappen, zoals je het vaakst aan het werk zal gaan, voor je op een rijtje gezet. Kijk maar eens verder:
- Kies een onderwerp en schets de basisvormen.
- Voeg details toe aan je tekening, bijvoorbeeld ogen, texturen, lijndiktes, of vacht.
- Verfijn de lijnen en voeg eventueel schaduwen toe voor meer diepte.
- Optioneel, maar kleur je tekening in met kleurpotloden, stiften, waterverf, wasco, krijt, etc.
- Voeg de laatste details toe en werk je tekening af.
Inspiratie
En hoe kom je dan aan inspiratie.? Dan heb je jezelf zover gekregen dat je aan de tafel gaat tekenen, maar dan heb je geen idee wat. Er zijn enkele bronnen waar je inspiratie kunt opdoen. Een eerste voorbeeld is de natuur, waar bloemen, planten, dieren en landschappen als inspiratie gelden. Daarnaast kan je inspiratie opdoen door oude fotoalbums heen te gaan. Misschien raak je geïnspireerd door de kleding die je droeg of zie je ineens foto’s terug van dat heerlijke diner waar je heen ging. Zo, alweer twee extra zaken. Je kan natuurlijk ook op internet kijken, maar als je daar toch mee bezig bent, kijk dan eens naar de voorbeelden die wij later in deze blog geven.
Voorbeelden van makkelijke tekeningen
Het lijkt erop dat er nu toch daadwerkelijk voorbeelden van makkelijke tekeningen zullen volgen. We hebben er een aantal geselecteerd, ook waarvan in eerste instantie lijkt dat het erg moeilijk is.
Het lijkt heel moeilijk, maar dat is het zeer zeker niet. Het ziet er met name ‘moeilijk’ uit door het gebruik van lijnen. Door veel te strepen en de contouren wat aan te zetten met dikkere lijnen, wordt het al een stuk professioneler. Denk wel even aan de verhoudingen, die hebben namelijk ook invloed hoe iets eruit komt te zien.
Hoewel de schoenen niet per se realistisch lijken, snapt iedereen dat het om Alltar Converse gaat. Wederom is er door het gebruik van lijnen wat meer vorm gegeven. Kijk maar eens naar de enkel. In het echt ‘kreukt’ de stof ook op, dus waarom zou je het hier weglaten.
Met zoiets simpels als een lamp en een aantal leuke, bijna doolde-achtige tekeningen, creëer je een ontzettend speels effect. Hoe gedetailleerd je de tekeningen overigens, hangt af van je eigen kunnen. Zo zijn de bergen een stuk minder gedetailleerd dan de vis of de boot die zijn getekend.
Als het voorwerp zelf wat minder perfect is, hoeven de details ook minder perfect. Met een hoop ‘gekras’ en vervaging is namelijk toch hartstikke duidelijk dat het om een blikje van Coca-Cola gaat. Fijn hé.
Vanuit een wel heel andere hoek dan de voorgaande afbeeldingen, maar ook dit is tekenen. Het kleurgebruik en de gebruik van vormen is het gelijk duidelijk dat het om heuvels en de zon gaat. Maar, wees niet te voorbarig, om dit te creëren is nog steeds wel enige creativiteit nodig. Eenzelfde techniek van golven werd namelijk gebruikt bij het bekende schilderij ‘De Schreeuw‘.
In ieder geval wij vinden dit ontzettend schattig. De bloemetjes met hun toch wel onschuldige uiterlijk zijn niet moeilijk om te maken, hoewel dat misschien wel zo lijkt. Maar omdat er door elkaar heen wordt getekend en er wat kleine details zijn aangebracht, geeft het een wat meer specifieke look.
Less is more, darling. Met slechts een paar lijnen wordt er een kunstwerk neergezet waar je u tegen zegt. Bij deze tekening geldt overigens wel dat je een paar keer moet proberen, voordat het er zo uit komt te zien. Je wil vloeiende lijnen creëren, omdat met alle hoeken het hele organische er vanaf gaat.
Uitdagingen overwinnen
Nu je weet wat je gaat tekenen, is het tijd om je uitdagingen te overwinnen. Bij een gebrek aan zelfvertrouwen kan je onthouden dat kunst subjectief is en da welke tekening een kans is om te groeien. Wees je bovendien bewust van de fouten die je maakt. Fouten zijn leermomenten, probeer ze te accepteren en gebruik ze als leidraad voor verbetering. Heb je een creatieve blokkade? Neem dan een pauze, zoek inspiratie en probeer nieuwe technieken om je creativiteit te stimuleren.
Nadat je je uitdagingen hebt overwonnen, is het tijd om te gaan tekenen. Succes! En vergeet je resultaat niet met anderen te delen.