Een kriebelhoestje – is dit paardenmiddel hét medicijn?

0 Shares
0
0
0

Ieder jaar krijgt vrijwel iedereen er op een gegeven moment last van, met name in de wintermaanden: een kriebelhoestje wat maar niet weg lijkt te gaan. Als je pech hebt kan het dagen of zelfs weken aanhouden. Niet zo gek dat mensen op zoek zijn naar manieren om het tegen te gaan. Nu zijn er vandaag de dag steeds meer mensen die een bepaald paardenmiddel nemen om van hun hoest af te komen. Maar is dit wel zo gezond? En waar komt die kriebelhoest eigenlijk vandaan? Omdat we zien dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat hebben we besloten om de belangrijkste info voor jou te bundelen. In dit artikel leer je daarom alles wat je maar moet weten over het bestrijden van die vervelende kriebelhoest!

De kriebelhoest – definitie en oorzaken

Verderop in dit artikel laten we je meer zien over het gebruik van het paardenmiddel voor het verhelpen van jouw kriebelhoest. Maar voor we hier aan toe kunnen komen is het van groot belang om eerst eens te kijken naar de kriebelhoest zelf. Kriebelhoest wordt vaak gekenmerkt door een droog en vooral irriterend gevoel in de keel. Dit gevoel zorgt ervoor dat je last krijgt van korte maar heftige hoestbuien die vrij lang aan kan houden. Het voelt alsof er een kleine kriebel of kriebel in je luchtwegen zit die maar niet weggaat, hoe vaak je je keel ook schrapt of probeert de hoest te onderdrukken. De kriebel wordt meestal veroorzaakt door irritatie of ontsteking in de keel. Dit komt vaak door één van de onderstaande oorzaken:

Slijm in de keel

Wanneer overtollig slijm achter in je keel druppelt, kan dat een kriebelend gevoel veroorzaken dat leidt tot hoesten. Dit kan het gevolg zijn van allergieën, sinusinfecties of zelfs een verkoudheid. Je merkt dat je dit hebt als je niet altijd met een kriebelhoest rondloopt, maar wanneer je er af en toe vast van hebt. Soms hoest je groen slijm op na een tijdje wanneer het allemaal wat meer los gaat zitten.

Maagzuur

Door gastro-oesofageale refluxziekte, ook wel een maagzuur stoornis, kan maagzuur terugstromen in de slokdarm. Dit kan ervoor zorgen dat de keel geïrriteerd raakt en dat je last krijgt van het hoesten. Mensen die hier last van hebben zullen dit met name merken nadat ze zwaar gegeten hebben of nadat ze gaan liggen na het eten.

Irriterende stoffen

Blootstelling aan irriterende stoffen zoals rook, stof, sterke geuren of droge lucht kan de keel irriteren en resulteren in een kriebelhoest. Het spreekt voor zich dat deze oorzaak het makkelijkste is om te herkennen, al is droge lucht hier een uitzondering op. Veel mensen hebben namelijk een te droge lucht in huis. Dit kan op de lange termijn zorgen voor flink wat klachten.

Hoe kom je van kriebelhoest af?

Het probleem is vaak dat hoe meer je hoest, hoe meer je keel geïrriteerd raakt en hoe vaker je weer moet hoesten. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Het kan van invloed zijn op je slaap en het moeilijk maken om je te concentreren, al helemaal als je lange dagen achter de computer doorbrengt. Niet zo gek dat je er graag vanaf wilt. Om er vanaf te komen is het handig om de volgende tips te volgen:

Zorg voor genoeg hydratatie

Veel drinken helpt uw luchtwegen vochtig te houden en vermindert de kans op keelirritatie. Kies voor water, kruidenthee of warme vloeistoffen om je keel te verzachten. Wij raden je af om te kiezen voor de dranken waar veel suiker in zit. Dit kan namelijk een averechts effect hebben en je keel zelfs droger maken dan voorheen. Daar komt bij dat het gewoon veel ongezonder is.

Krijg genoeg schone lucht binnen

Zorg ervoor dat je leefruimtes in huis goed geventileerd zijn en dat ze ruimtes vrij zijn van irriterende stoffen zoals rook en stof. Gebruik luchtreinigers of luchtbevochtigers om de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid optimaal te houden. Je kunt ook wat meer planten in huis nemen. Deze zorgen er namelijk voor dat schadelijke stoffen uit de lucht worden gehaald. Zie planten dan ook als een soort natuurlijk filter voor schone lucht. Via internet kan je eenvoudig opzoeken welke planten het beste zijn voor het filteren van de lucht bij jou in huis.

Denk aan je hygiëne

Regelmatig je handen wassen en nauw contact vermijden met mensen die luchtweginfecties hebben, kan het risico op een hoest veroorzakend virus minimaliseren. Door de hele pandemie wassen we sowieso al vaker onze handen dan voorheen. Wat is er erg aan om dit te blijven doen? Door minder ziek te worden heb je ook minder last van je keel en van andere klachten. En zeg nou zelf, is het nu echt zoveel moeite? Precies, net even wat vaker die handen wassen dus!

Wat is het paardenmiddel precies?

Laten we eens kijken naar het paardenmiddel voor het bestrijden van kriebelhoest. Het is belangrijk om op te merken dat we het hier niet hebben over het gebruik van echte paardenmedicijnen. In plaats daarvan hebben we het over een ingrediënt wat in sommige paardenkeelpastilles wordt gebruikt. We hebben het natuurlijk over de bekende stof menthol. Menthol, afkomstig van muntplanten, heeft een verzachtend effect op de keel. Sommige mensen merken dat zuigtabletten of snoepjes met menthol voor een tijdelijke verlichting kunnen zorgen ten aanzien van het aanhoudende gekriebel in de keel. Je kunt deze middeltjes of snoepjes gewoon in de winkel kopen.

Het is echter essentieel om deze middelen voorzichtig te gebruiken en de aanbevolen dosering te volgen. Raadpleeg een arts als je onderliggende medische aandoeningen hebt, medicijnen gebruikt of je zorgen maakt over mogelijke interacties. Vergeet niet dat het gebruik van deze snoepjes of middeltjes tegen kriebelhoest geen vervanging is voor het aanpakken van de onderliggende oorzaak van de hoest. Als je hoest wel erg lang aanhoudt of gepaard gaat met andere vervelende symptomen, is het van groot belang om een arts te raadplegen om een passende behandeling af te spreken.

0 Shares
Ook interessant