De leukste korte, pittige namen

0 Shares
0
0
0

Gefeliciteerd! Misschien is er wel een kleintje op komst en zoek je naar een leuke, korte namen.

In deze blog zal je verschillende namen vinden, met betekenis. We geven namen voor jongens en meisjes, maar ook genderneutrale namen. Voor ieder wat wils dus!

Jongensnamen

We beginnen met jongensnamen. Misschien brengen deze vijf namen je op een idee.

 1. Dex – Dit is een korte, krachtige naam die “rechtshandig/ vaardig” betekent. Perfect voor een jongen die geboren wordt in een arbeidersgezin.
 2. Tygo – Tygo is een korte naam die veel voorkomt in Nederland. Het betekent “geluk”. De naam is mooi voor een jongen die geboren wordt onder een gelukkig gesternte.
 3. Sem – Sem is een naam van Hebreeuwse oorsprong en betekent “geroemd” of “goede naam”. Het is een populaire naam in Nederland.
 4. Mace – Mace is een Engelse naam die “zwaar wapen” betekent. Een mooie naam voor een bijzonder jongetje.
 5. Noud – Noud is een naam van Germaanse oorsprong en betekent “heersen”. Een naam voor een stoer jongetje dus!

Vrouwennamen

 1. Loes – Loes is een korte naam die “beroemd in de strijd” betekent. Het is een populaire naam in Nederland.
 2. Noa – Noa is een naam van Hebreeuwse oorsprong en betekent “rust” of “troost”.
 3. Fem – Fem is een korte naam die “vrede” betekent. Een mooie naam voor een vrolijk en liefdevol meisje.
 4. Tess – Tess is een naam van Engelse oorsprong en betekent “zomer” of “warmte”. Leuk wanneer het kindje is uitgerekend in de zomermaanden juni, juli of augustus.
 5. Liv – Liv is een Scandinavische naam die “leven” of “beschermer” betekent. Een mooie naam voor een levendig meisje dus!

Genderneutrale namen

 1. Bo – Bo is een korte, uniseks naam die “speerpunt” betekent. Een mooie naam voor een kind dat van de natuur houdt.
 2. Sam – Sam is een naam van Hebreeuwse oorsprong die “de naam is God” betekent. Het is een populaire naam in gelovige gezinnen.
 3. Sky – Sky is een Engelse naam die letterlijk “lucht” betekent. Een mooie naam voor een kind dat het graag luchtig houdt.
 4. Robin – Robin is een Engelse naam die “schitterend en stralend” betekent. Deze unieke naam wordt veelal gegeven aan kinderen die het kroonstuk vormen van het gezin.
 5. Marijn – Marijn is een prachtige naam die “van de zee” betekent. Wellicht een naam voor in kind dat uit een schippersgezin komt.

Hoe geef je een naam in Nederland

In Nederland moet je de geboorte van je kind binnen drie dagen bij de gemeente aangeven. Je kunt dan ook de naam van je kind opgeven. Er zijn enkele regels waaraan je naam moet voldoen, namelijk:

 • De voornaam mag niet ongepast zijn (bijvoorbeeld een scheldwoord)
 • De voornaam mag niet verwarrend zijn
 • De voornaam mag geen achternaam zijn
 • De voornaam mag geen titel zijn (zoals Dienaar van God)

Je kunt een naam laten registreren bij de gemeente waar het kind is geboren of bij de gemeente waar een van de ouders woont. Wel moet dit gebeuren binnen een paar dagen na de geboorte. Vaak zie je dan ook dat de vader de naam aangeeft, of in ieder geval de persoon die niet is bevallen. Het is raadzaam om vooraf te controleren of de gekozen naam is toegestaan.

Verboden namen in Nederland

Er zijn enkele namen die in Nederland verboden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld namen die kunnen leiden tot verwarring of die een beledigende of discriminerende betekenis hebben. Hieronder vind je enkele voorbeelden van verboden namen in Nederland:

 • Adolf Hitler
 • Bin Laden
 • Bitch
 • God
 • Kanker

Maar denk ook aan:

 • Kaasschaaf
 • Urine
 • Boterham (maar Bo ter Ham, mag dan weer wel)

Mag je je naam zomaar veranderen?

Ja en nee. In principe is het mogelijk om zowel je voor- als achternaam te veranderen, maar dit kan alleen via de rechtbank en onder strikte voorwaarden. Je zal in ieder geval een advocaat in de armen moeten nemen.

Je kan je naam willen veranderen, omdat je de naam die je bij je geboorte hebt gekregen niet meer passend vindt, of omdat je bijvoorbeeld wilt trouwen en de naam van je partner wilt aannemen. Het aanvragen van een naamswijziging verloopt via dus via de rechtbank.

Voornaam

Bij het wijzigen van je voornaam, moet je bij de rechtbank een verzoekschrift indienen. De naamswijziging wordt goedgekeurd bij bijvoorbeeld een geslachtsverandering. Andere momenten wanneer een naam wordt gewijzigd zijn: de betekenis van de voornaam in een andere taal is negatief; adoptie; pesten; religie.

Achternaam

Het veranderen van de achternaam is nog een stukje ingewikkelder. In sommige gevallen kan, na de verandering van de naam, het ook niet meer worden teruggedraaid. Een voorbeeld van het veranderen van de achternaam, is wanneer een kind de naam van de andere ouder wil aannemen. Maar, het is bijvoorbeeld ook zo dat de achternaam van een minderjarig kind verandert, als de ouder zijn achternaam verandert. Voor alle regulaties en bepalingen, is het handig om een advocaat in de armen te nemen.

Minderjarige

Als je een naamswijziging wilt doorvoeren voor minderjarigen, dan moet de ouder of verzorgende hiermee instemmen.

Conclusie

Korte pittige namen zijn populair in Nederland. Namen zoals Sam, Noa en Sem komen vaak voor. Het voordeel van korte namen is dat ze makkelijk uit te spreken én te onthouden zijn. Bovendien zijn de namen tijdloos en passen ze goed bij de huidige Nederlandse multiculturele samenleving. Maar, laat je niet afleiden door het definitieve van een naam. Mocht het kind worden geboren en kies je toch voor een langere naam, omdat je gevoel zo is, dan moet je dat doen.

Hoewel het niet heel gebruikelijk is om een naam te veranderen, is daar in Nederland wel de mogelijkheid toe. Mocht je nog minderjarig zijn, dan is het een wat lastiger verhaal. Je moet namelijk toestemming hebben van je ouders. Bovendien is het niet gratis. Niet alleen om de kosten van de advocaat te dekken, maar ook het wijzigen zelf.

0 Shares
Ook interessant