Hoofdpijn boven op het hoofd: wat nu?

0 Shares
0
0
0

Heb je ooit last gehad van een bonzende hoofdpijn boven op je hoofd? Verstoort het je dagelijkse activiteiten, zoals werken of sporten? Is het iets wat steeds terugkeert of ‘simpelweg’ als een gevolg van een trauma, zoals een kopstoot? Weet je waar het vandaan komt of is het enige waar je aan kan denken het storende gevoel?

Goed, je hebt om een reden, regelmatig of niet, last van hoofdpijn boven op je hoofd. We zullen je alvast moeten teleurstellen met de notie dat hier geen eenduidige reden aan te wijden is. Wel kunnen we je vertellen wat het zou kunnen zijn en wat je er eventueel tegen zou kunnen doen. Gezien het gaat om iets zeer specifiek, zullen we je overigens meermaals aanraden een dokter op te zoeken. Zelf voor doktertje spelen is en blijft geen goed idee, ook niet nu je al ‘groot en volwassen’ bent.

Soorten hoofdpijn

Gezien er meerdere soorten hoofdpijn bestaan, kan je ook wel begrijpen dat bij sommige hoofdpijnen een klacht zoals deze juist wel of niet voor kan komen. We lichten daarom de verschillende soorten hoofdpijn uit en vermelden daarbij of jouw klacht bij deze vorm van hoofdpijn kan voorkomen.

#1 Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een drukkende of knellende pijn aan beide zijden van het hoofd. Deze hoofdpijn wordt vaak omschreven als een strakke band die om het hoofd lijkt te zitten. Spanningshoofdpijn kan mild tot matig van intensiteit zijn en kan variëren van een lichte hinder tot een meer constante en storende pijn. Het is een pijn waarbij mensen vaak wel kunnen blijven functioneren, maar gewoon iets dat storend is.

Anders dan de naam doet vermoeden, wordt de hoofdpijn niet altijd door spanning of stress veroorzaakt. Slechte voeding of vermoeidheid, zijn eveneens oorzaken die kunnen lijden tot het ontstaan van spanningshoofdpijn.

Hoofdpijn boven op het hoofd is vermoedelijk geen gevolg van spanningshoofdpijn, gezien het hierbij gaat om een pijn aan de zijkant van het hoofd. Wellicht dat de hoofdpijn op je hoofd hier toch een gevolg van kan zijn, maar dat is dus niet zeker.

#2 Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeer intense vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door aanvallen van extreme pijn aan één zijde van het hoofd, meestal rond, of eigenlijk achter, het oog. Het is een zeldzame vorm van hoofdpijn, maar wordt vaak als een van de meest pijnlijke ervaringen beschouwd die mensen kunnen doormaken.

Net als migraine is het een hoofdpijn die in aanvallen voorkomt. Een aanval kan tot wel enkele uren duren en komt regelmatig voor. De aanvallen komen in zogeheten ‘clusters’ en kunnen na een paar weken/ maanden dus ook ineens weer verdwijnen. Het maakt het dagelijks functioneren nagenoeg onmogelijk. Dat klinkt ook niet zo gek, bij ongeveer de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn die kan voorkomen.

Hoofdpijn boven op het hoofd is vermoedelijk geen gevolg van clusterhoofdpijn. Deze pijn centreert zich té specifiek en is dus niet hetzelfde als hoofdpijn boven op je hoofd.

#3 Migraine

Mensen met migraine zullen het niemand anders willen toewensen. Deze bonzende hoofdpijn verschijnt als een aanval en houdt geregeld uren tot soms wel dagen aan. Een overgevoeligheid aan licht en geluid komt geregeld voor, evenals misselijkheid en zelfs braken. Je functioneert niet naar behoren en zal het liefst de hele dag in bed blijven liggen. Alleen al in Nederland zijn er miljoenen die last hebben van migraine, dat zich overigens kenmerkt als een kloppende of stekende pijn aan één kant van het hoofd. Waar deze pijn zich centreert, verschilt van persoon tot persoon. Soms zal de migraine gepaard gaan met een aura.

Hoofdpijn boven op het hoofd kan eventueel een gevolg zijn van migraine, al centreert de pijn bij velen zich op andere plekken.

#4 Hoofdpijn door pijnstillers

Hoofdpijn door pijnstillers is een fenomeen waarbij het regelmatig gebruik van pijnstillers eigenlijk kan leiden tot meer frequente en intense hoofdpijn. Dit kan gebeuren wanneer iemand te vaak en te veel pijnstillers neemt om hoofdpijn te behandelen. Je lichaam raakt dan gewend aan het gebruik van medicijnen, waardoor het de hoofdpijn niet meer tegengaat.

Hoofdpijn boven op het hoofd kan eventueel een gevolg zijn van hoofdpijn door pijnstillers, al hoeft dat niet het geval te zijn.

#5 Cervicogene hoofdpijn

Een vijfde en tevens laatste soort hoofdpijn is cervicogene hoofdpijn. Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door problemen in de nek (cervicale) regio van de wervelkolom. Deze hoofdpijn wordt vaak gevoeld aan één zijde van het hoofd en kan uitstralen vanuit de nek. Het is belangrijk op te merken dat cervicogene hoofdpijn een secundaire vorm van hoofdpijn is, wat betekent dat het wordt veroorzaakt door een andere onderliggende aandoening in plaats van als een op zichzelf staande aandoening te bestaan. Dus, het is mogelijk een gevolg van een klap op je hoofd of het aanhouden van een verkeerde houding. De verkeerde houding komt geregeld voor bij mensen met een kantoorbaan of bij scholieren. Een fysio helpt je hier mogelijk bij.

Hoofdpijn boven op het hoofd kan eventueel een gevolg zijn van cervicogene hoofdpijn, bijvoorbeeld als je een klap op je hoofd hebt gekregen.

Hoofdpijn boven op je hoofd: wat nu?

Hoofdpijn op je hoofd is een soort onverklaarbare soort pijn, waar een oorzaak maar moeilijk aan te wijzen is. Daarmee is het onder controle brengen van deze hoofdpijn al helemaal een opgave. Mensen ervaren het doorgaans als een combinatie van migraine en spanningshoofdpijn, die blijf aanhouden en niet meer weggaat. Je spreekt in een dergelijk geval wellicht over een chronische vorm van hoofdpijn.

Wellicht dat je samen met een arts of ander medisch professional kan ontdekken waar de hoofdpijn vandaan komt. Misschien heb je veel last van spanning, heb je je dieet op een negatieve manier verandert (veel suikers, vet, etc.) of heb je een klap op je hoofd gehad. Je zou eventueel tijdelijk een pijnstiller kunnen slikken, genoeg water gaan drinken of simpelweg rust te nemen. Als het slechts een dag of twee aanhoudt, is het niet per se nodig om echte actie te ondernemen. Wees je bewust van je eigen gezondheid en raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Better be safe than sorry, nietwaar?

0 Shares
Ook interessant