Werkt cola tegen (brandend) maagzuur?

0 Shares
0
0
0

Er wordt weleens gezegd dat je moet eten en drinken waar je zin in hebt als je ziek bent. Nu staat het hebben van maagzuur niet helemaal gelijk aan ziek zijn, maar misschien geldt het hier ook wel voor. Of nouja, we doelen eigenlijk op het drinken van frisdrank en in het specifiek cola.

De prangende vraag die bovenaan dit artikel zweeft: werkt cola tegen maagzuur? Het antwoord? Nee, helaas niet.

Cola v.s. maagzuur

Het probleem van cola is dat het een ontzettend lage pH-waarde heeft, dat ongeveer schommelt rond de 2,5. Het drankje is hiermee ontzettend zuur. Je wil daarom cola eigenlijk juist vermijden. Bovendien bevat cola prik en het vervelende daaraan is, dat het kan leiden tot oprispingen. Je hebt al last van maagzuur en dan komt het ook nog eens (vaker) omhoog.

Om het nog wat dramatischer, maar wel realistischer te maken: cola bevat ook nog eens de boosdoener cafeïne. Cafeïne kan de maag irriteren en is daarmee ook een veroorzaker van maagzuur.

Tenslotte kunnen we vermelden dat er geen wetenschappelijke studies zijn, die aantonen dat cola daadwerkelijk helpt bij maagzuur. In feite zal het drinken van cola het probleem dus alleen maar verergeren. Het is daarom geen verstandige keuze om cola te drinken wanneer je last hebt van maagzuur.

Wat te doen bij brandend maagzuur?

Wanneer je last hebt van maagzuur, zijn er een aantal alternatieven die je kunt proberen om verlichting te vinden. De remedies zijn niet 100% effectief, maar je kan het altijd proberen. Voorbeelden zijn:

 • Drink water
 • Probeer kamillethee, dit kan helpen bij het verminderen van maagzuur
 • Eet langzaam en kauw goed
 • Vermijd voedingsmiddelen die maagzuur kunnen verergeren, zoals frisdrank, ui, knoflook, koffie, alcohol en vruchtensap
 • Eet kleinere maaltijden en eet vaker over de dag in plaats van grote maaltijden in één keer
 • Vermijd strakke kleding die druk uitoefent op de maag
 • Vermijd vet eten, dat blijft namelijk lang in de maag steken
 • Probeer te ontspannen en verminder stress
 • Vermijd het liggen of bukken na het eten. Mocht je toch moeten bukken, ga dan door je knieën
 • Stop met roken en vermijd het drinken van alcohol

In sommige gevallen zal de huisarts medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen kunnen verschillen in werking. In basis zijn er medicijnen die maagspieren op een goede manier stimuleren; medicijnen die maagzuur binden (voorkomt dat het omhoog komt), al is dit van korte duur; medicijnen die je slokdarm tegen het zuur beschermen (anders heb je kans dat de slokdarm kapot gaat; en medicijnen die een maagzuur remmende werking hebben.

Waar is cola dan wel goed voor?

Nou, in bepaalde zin moeten we je teleurstellen. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat cola op een positieve zin bijdraagt aan iets dat ‘negatief is in het lichaam’. Het helpt dan ook niet, al geloven veel mensen dat, tegen misselijkheid.

Placebo-effect

Verschillende onderzoekers verwijzen naar het placebo effect dat cola met zich meebrengt. Omdat mensen geloven dat cola drinken werkt tegen de misselijkheid, zal het in veel gevallen de misselijkheid verminderen.

Het placebo-effect is het fenomeen waarbij een nep-‘behandeling’ een positief effect kan hebben op de gezondheid van een patiënt. De werking ervan wordt toegeschreven aan de verwachtingen en overtuigingen van de patiënt, eerder dan aan een fysiek effect van de ‘behandeling’ zelf.

Alternatieven gebruikerswijzen van cola

Natuurlijk wordt cola meestal gedronken, maar wist je dat er nog andere manieren zijn om dit bruisende drankje te gebruiken? Als het dan niet werkt als medicijn, werkt het misschien wel ergens anders voor. Hier zijn vijf dingen die je kunt doen met cola:

 1. Verwijdert roest: Cola bevat fosforzuur, dat bijdraagt aan het oplossen van roestvlekken. Giet iets cola op het oppervlak dat bedekt is met roest, laat het een paar uur weken en schrob het vervolgens af met een staalborstel. Mocht het nog niet het gewenste resultaat hebben? Volg dan de stappen opnieuw.
 2. Maak sieraden schoon: Glanzen je sieraden (en munten) niet meer? Gebruik cola! Het zuur in cola helpt om vuil en aanslag van sieraden te verwijderen. Leg je sieraden in een kom met cola en laat ze daar een paar minuten in weken. Spoel ze vervolgens af met water en droog ze af. Let wel: dit werk niet bij ‘nep sieraden’, deze zullen alleen maar nog lelijker worden.
 3. Kook ermee: Cola kan worden gebruikt als ingrediënt bij het koken. Gebruik cola als marinade voor vlees, als ingrediënt in barbecuesaus of als toevoeging aan stoofschotels voor een zoetere smaak. Een heerlijke smaakmaker, zowel naast het bord als op het bord
 4. Schoonmaken van toiletten: Bij aanslag, wordt cola nog weleens gebruikt als toiletreiniger. Giet gewoon een fles cola in de toiletpot en laat het daar een goed uur zitten. Schrob vervolgens het toilet schoon en spoel het door.
 5. Verwijder vlekken: Hoewel cola soms ook nare vlekken veroorzaakt, heeft het ook de tegengestelde werking: vlekken verwijderen. We hebben het dan over bloed- en zweetvlekken, die met cola als sneeuw voor de zon verdwijnen. Giet een beetje cola op de vlek en laat het een paar minuten weken. Was vervolgens de kleding in de wasmachine zoals je normaal zou doen.

Dus de volgende keer dat je een fles cola in huis hebt, weet je dat je er meer mee kunt doen dan alleen opdrinken. We kunnen overigens niet garanderen dat alle resultaten worden, zoals je had gehoopt.

Een stukje historie

Wij zijn gefascineerd door de werking van cola, maar ook door de smaak. Alleen, waar komt cola eigenlijk vandaan?

Cola is een frisdrank die al sinds de late 19e eeuw populair is. Het eerste merk cola werd in 1886 in de Verenigde Staten op de markt gebracht door apotheker John Pemberton. Het drankje bevatte oorspronkelijk cocaïne, maar dat ingrediënt werd later vervangen door cafeïne. Het merk groeide snel uit tot een van de meest herkenbare ter wereld en inspireerde vele andere frisdrankmerken om vergelijkbare producten te maken. Tegenwoordig is cola een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Het wordt het geassocieerd met feesten, evenementen en alledaagse momenten van genieten.

Hoewel cola dus niet bijdraagt aan het verhelpen van brandend maagzuur, heeft het een mooie historie en heeft het nog steeds meer functies dan het zijn van een drankje.

0 Shares
Ook interessant