3 ideeën voor een goed aanvullend pensioen

0 Shares
0
0
0

Veel mensen maken zich er nu nog niet zo druk om, maar het is belangrijk om na te denken over het pensioen. Want wie met pensioen gaat, krijgt in ieder geval een AOW-uitkering van de overheid. Dat geldt voor iedereen, ook als je zzp’er bent. Werknemers in loondienst krijgen bovendien ook een werknemerspensioen. Maar in de praktijk blijkt dat voor één op de tien werknemers niets of onvoldoende is geregeld. En bij zzp’ers geldt dat bijna één op de vijf ondernemers niets geregeld heeft voor zijn pensioen. Een groot probleem, want daardoor kun je als pensioengerechtigde financieel behoorlijk in de problemen komen.

Ideeën voor een aanvullend pensioen

Als je nu al weet dat er amper of te weinig pensioen geregeld is, of dat je als je met pensioen gaat financieel in de problemen zult komen, dan kun je beter nu al actie ondernemen. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je meer pensioen opbouwt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een beleggingsproduct of te sparen met lijfrente. Wij hebben drie goede ideeën voor een aanvullend pensioen op een rij gezet.

Sparen met een bankproduct voor een aanvullend pensioen

De meeste mensen in Nederland hebben een aanvullend pensioen nodig om goed rond te kunnen komen wanneer zij met pensioen gaan. Het is daarom goed om nu al geld opzij te zetten voor later. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van verschillende bankproducten. Denk bijvoorbeeld aan een pensioenbeleggingsrekening, een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Het geld wat je hiermee spaart en verdient, komt bovenop het werknemerspensioen. Het is mogelijk om iedere maand of ieder jaar geld te storten in dit product. Goed om te weten: de inleg is fiscaal aftrekbaar als je kunt aantonen dat je te weinig pensioen hebt. Dit deel krijg je terug via de aangifte inkomstenbelasting. Op de einddatum van het product moet je het geld uit laten keren als pensioen.

Dring aan op een goede pensioenregeling

Voor een op de tien Nederlanders geldt dat er niets geregeld is door de werkgever als het gaat om pensioenen. Voor zzp’ers geldt dat bijna één op de vijf ondernemers niets geregeld heeft voor zijn pensioen. Als je in loondienst bent, is het verstandig om aan te dringen op een goede pensioenregeling bij de werkgever. Vraag eens na waarom er geen pensioenregeling is. Het is daarnaast mogelijk om te zorgen voor draagvlak bij de rest van het personeel. Zo kun je onder meer aandringen bij de Ondernemingsraad van de organisatie om de pensioenen beter te regelen. Bovendien is het voor werkgevers verplicht om hier iets aan te doen. Als de werkgever bewust de regels aan zijn laars lapt, kun je bij de Sociale Economische Raad een melding maken. Als ondernemer heb je deze mogelijkheden uiteraard niet, en ben je echt zelf aan zet om je pensioen goed te regelen. 

Zelf sparen en beleggen

Het is niet verplicht om het geld te investeren in een pensioenbeleggingsproduct. Als je veel verstand hebt van sparen en beleggen, kun je er uiteraard ook voor kiezen om dit zelf te gaan doen. Er zijn verschillende soorten beleggingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van aandelen of obligaties. Of wellicht is een belegging in edelmetalen wel interessant, want als gevolg van de grondstof schaarste is het de verwachting dat edelmetalen het op de lange termijn ook goed gaan doen. Wie meer zekerheid wenst te hebben, kan er overigens ook voor kiezen om een staatsobligatie te kopen. Daarnaast is het mogelijk om te beleggen bij beleggingsfondsen of om bijvoorbeeld vastgoed aan te kopen.

Er zijn dus heel wat manieren en ideeën om geld te verdienen aan spaargeld of investeringen. Het is belangrijk en wijs om dit van tevoren te bespreken met een financieel adviseur. Beleggen kan namelijk behoorlijke winsten opleveren, maar tegelijkertijd is er ook een risico om de inzet (deels) te verliezen. Er zijn wel voordelen aan zelf sparen of beleggen; je hebt altijd toegang tot je geld. Houd er wel rekening mee dat je over je spaargeld en beleggingen ieder jaar belasting moet betalen bij je inkomstenbelasting. Dit valt namelijk onder box 3. Je betaalt de belasting alleen als je vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt. Hoeveel vermogensbelasting je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van de grootte van je vermogen, en het jaar waarover dit bekeken wordt. In goede jaren betaal je meer belasting dan in slechte jaren.

0 Shares
Ook interessant