three person holding beverage cups

De kunst van het zetten

0 Shares
0
0
0

Heerlijk wakker worden, naar de keuken lopen en de ochtend beginnen met een heerlijke espresso; dat is iets wat iedereen wel zou willen. Helaas lukt dit nog niet altijd… Met deze tips verander je jezelf in een echte barista.

Een wereld vol espressomachines

Je kent het wel, je loopt in de winkel en bent op zoek naar de beste espressomachines, maar dit blijkt nog een uitdaging te zijn, want er is zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De ene machine heeft nog meer opties dan de andere, maar net niet de optie die jij wilt. Het is belangrijk om een machine te kiezen die helemaal bij je past. Hierdoor raak je sneller vertrouwd met de machine en kun je eerder genieten van die ‘o zo heerlijke espresso’. Gelukkig heb je na een zoektocht jouw perfecte machine toch gevonden, maar nu staat de grootste uitdaging voor de deur: het maken van de perfecte espresso.

Van boon tot brouwsel

Nu je eindelijk je ultieme espressomachine hebt bemachtigd, is het tijd om te ontdekken van welk soort espresso je houdt. Het is goed om te weten dat de ene boon heel anders smaakt dan de andere. De ene kan een fruitige en volle smaak hebben, terwijl de andere een pittige en zachte smaak geeft. De meest gebruikte espressobonen zijn Arabica bonen, ook wel ‘de espressobonen’ genoemd. Deze boon is van nature rijk aan olie en smaakstoffen. Robusta bonen hebben een meer karakteristieke smaak. Bij gebruik van deze boon krijg je een pittiger kopje espresso. Niet alleen de smaak van de boon is belangrijk om een lekkere espresso te creëren, maar ook de kwaliteit van de bonen. De Arabica bonen worden gezien als de lekkerste espressobonen, maar zodra deze kwalitatief slechter zijn dan de Robusta bonen, wordt er automatisch overgeschakeld op de Robusta bonen.

Do’s and Don’ts 

Nu we hebben gesproken over de beste keuzes, moeten we ook bespreken wat je wel en absoluut niet moet doen voor de perfecte espresso. Kies voor lokale bonen. Je kopje koffie smaakt het lekkerst als de bonen zo vers mogelijk zijn. Gebruik de juiste temperatuur voor een espresso, namelijk 96 graden Celsius. Te koud water zorgt ervoor dat de koffie niet goed wordt opgenomen, terwijl te warm water je koffie erg bitter maakt. Houd je apparatuur goed schoon. De lekkerste koffie zet je natuurlijk met schone spullen. Koop geen voorgemalen koffie, omdat dit de smaak doet vervagen en je koffie minder lang vers blijft. Bespaar niet op koffiefilters. De koffiefilter zorgt juist voor een goede filtering en bepaalt zeker de smaak van je kopje koffie. Met deze informatie ben je nu zeker een echte barista in je eigen keuken!

0 Shares
Ook interessant