people on sand

Simpele tips om om te gaan met de zomerhitte

0 Shares
0
0
0

Een van de gevolgen van de opwarming van de aarde is dat we in Nederland te maken krijgen met zomers die alsmaar heter worden. Voor de één is dat een zegen, maar veel anderen vinden de hitte al gauw te veel. Ook voor de zomer van 2024 verwachten weerexperts dat het flink warm kan gaan worden.

We moeten het natuurlijk nog even afwachten of dat echt gaat gebeuren. Feit is in ieder geval wel dat het een slim idee is om je alvast voor te bereiden op de eventuele zomerhitte. Schaf bijvoorbeeld een zonnescherm of screens aan in de webshop van Zonweringfabriek en ga aan de slag met groen rondom je huis. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Schaf zonwering aan voor schaduw en verkoeling in huis

Er zijn verschillende manieren om goed voorbereid de zomer in te gaan. Een van de meest simpele stappen hierbij is om thuis te zorgen voor voldoende schaduw en verkoeling. Dat doe je onder andere met behulp van goede zonwering. Tegenwoordig kun je van alles kopen op het gebied van zonwering. Denk aan screens, zonneschermen en uiteraard aan rolluiken. Dit soort zonwering kun je eenvoudig bedienen met behulp van een afstandsbediening of een handige app op je telefoon.

Het grote voordeel van zonwering is dat je er zonnestralen direct mee kunt blokkeren. De warmte blijft op die manier buiten, zodat je huis lekker koel blijft. Zolang je je zonwering op de juiste manier gebruikt, kun je een hele zomer profiteren van een lagere temperatuur in je woning. Wat hierbij uiteraard ook goed helpt, is dat je huis goed geïsoleerd is. Het zijn met name oudere woningen die vaak nog wel wat verbetering kunnen gebruiken op het gebied van isolatie.

Ventileer je huis op de juiste momenten en haal frisse lucht naar binnen

Goede zonwering is echt nodig nu de aarde alsmaar warmer wordt. Wat je nog meer kunt doen om meer verfrissing in huis te krijgen, is het goed ventileren van je woning. Dat is sowieso aan te raden met oog op vernieuwde, gezonde lucht, maar helpt ook bij het verkoelen van de ruimtes in huis. Ventileer op de juiste momenten voor een optimaal resultaat. Dat betekent dat je vooral vroeg in de ochtend en laat in de avond de ramen open moet zetten.

Doe dit het liefst tegenover elkaar, als dat mogelijk is. Het kan ook helpen om hierbij een of meerdere deuren naar buiten toe open te zetten. De warme lucht kan op die manier ontsnappen en de koele lucht kan naar binnen. Je kunt hierbij nog een extra ventilator gebruiken om de koele lucht naar binnen te blazen. Dat is vooral handig op momenten dat er weinig tot geen wind staat.

Ventilatoren, mobiele airco’s: wat is handig voor verkoeling?

De laatste zomers waren ze bijna niet aan te slepen in de winkels: airco’s, mobiele airco’s en ventilatoren. Deze apparaten helpen stuk voor stuk bij het bieden van verkoeling, maar het is goed om te weten dat ze elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Wil je voor optimale verkoeling gaan, dan is een airco een aanrader. Dit apparaat kan de temperatuur in iedere ruimte snel verlagen, zelfs wanneer het echt heel warm buiten is. Tegelijkertijd verwijderen ze de vocht uit de lucht, waardoor de luchtvochtigheid thuis wordt verlaagd.

Een nadeel is echter dat airco’s meer energie verbruiken, wat slecht is voor het milieu en voor je energierekening. Daarnaast zijn airco’s een stuk duurder dan bijvoorbeeld een ventilator die minder energie verbruikt. Het voordeel van ventilatoren is dat ze vaak goed te betalen zijn en dat je ze in iedere ruimte naar keuze kunt gebruiken. Maar: omdat een ventilator er alleen voor zorgt dat lucht wordt verplaatst, zijn ze minder effectief om de temperatuur te verlagen. Toch zijn het allebei goede investeringen voor wat verkoeling in de zomer.

Plan groen rondom en op je woning voor meer verkoeling

Wat tot slot een echte aanrader is voor meer verkoeling in je huis is om groen rondom je woning aan te planten. Bomen, struiken en planten kunnen namelijk aanzienlijk helpen in een hete zomer. Ze zorgen niet alleen voor meer schaduw, maar ook voor meer zuurstof en frisse lucht. Het is niet voor niets zo dat het altijd een stuk frisser is in het bos! Heb je dus de ruimte om groen rondom je huis te planten, dan is dat zeker een aanrader.

Waar je ook nog aan kunt denken, is het realiseren van een groen dak. Groene daken zijn daken waarop plantjes, mos en ander groen wordt aangeplant. Dit soort daken staan ook wel bekend als vegetatiedaken en zien we steeds vaker in Nederland. Ze fungeren als natuurlijke isolatie waardoor het binnen minder warm wordt. Ook zorgt het voor verkoeling van de omgeving en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

0 Shares
Ook interessant