blue car with white snow on top

WA-verzekeringen: de ins en outs

0 Shares
0
0
0

Iedereen die een auto bezit in Nederland, moet wettelijk verplicht een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering staat ook wel bekend als de WA-verzekering. Deze verzekering dekt alleen schade waarvoor jij wettelijk aansprakelijk bent, wat betekent dat het specifiek gaat om schade die je aan anderen toebrengt. Klik hier voor meer informatie of lees verder. 

Verplicht

In Nederland is het verplicht om een WA-verzekering te hebben als je een motorvoertuig bezit en gebruikt. Dit is natuurlijk niet zonder doel. Op deze manier zijn alle weggebruikers verzekerd tegen mogelijke schade die ze aan anderen kunnen veroorzaken. Dus als je per ongeluk schade veroorzaakt aan iemand anders zijn auto, dan zal je WA-verzekering deze schade vergoeden. Ze willen zo voorkomen dat onschuldige slachtoffers zonder compensatie blijven zitten.

Vergoedingen

De WA-verzekering dekt alleen schade die je aan anderen veroorzaakt, dus schade aan je eigen voertuig wordt niet vergoed. Het is goed om te weten dat deze verzekering draait om de aansprakelijkheid van de bestuurder voor schade aan anderen. Toch ben je soms ook gedekt voor andere situaties, zoals schade veroorzaakt door vallende lading, schade aan aanhangwagens, diefstal, en zelfs schade door aanrijdingen met dieren.

Soorten WA-verzekeringen

Er zijn verschillende soorten WA-verzekeringen. Elk dekt iets anders en kost ook meer of minder. De gewone WA-verzekering is de meest basale en verplichte vorm, die alleen schade aan anderen dekt bij tweezijdige ongevallen. Denk hierbij aan botsingen tussen voertuigen. De WA+ Beperkt Casco biedt een bredere dekking, inclusief schade door brand, explosies, diefstal, sterretjes in de voorruit, botsingen met dieren en natuurrampen, maar geen schade door slippen of te water raken. De meest uitgebreide optie is de WA+ Volledig Casco. Deze wordt ook wel allrisk-verzekering genoemd en dekt alles wat de beperkte cascoverzekering doet, plus aanrijdingen, slip schade, te water raken en andere externe dingen.

Keuze van dekking

Welke dekking bij jouw past is afhankelijk van een aantal dingen, niet alleen de leeftijd van je voertuig. Voor een nieuwe auto (0-5 jaar) is het meestal verstandig om deze volledig casco te verzekeren om je investering tegen alle risico’s te beschermen. Bij een iets oudere auto (6-10 jaar) kan beperkt casco voldoende zijn, omdat het de meest voorkomende oorzaken van schade dekt en de verzekeringskosten lager zijn. Voor een auto van meer dan 10 jaar oud is uitgebreide verzekering vaak niet meer kosteneffectief, en een gewone WA-verzekering kan dan voldoende zijn. Dus, welke verzekering kies jij?

0 Shares
Ook interessant

Het EPC lampje resetten

EPC, ofwel de Electronic Power Control, klinkt inderdaad als iets waar je wellicht geen flauw benul van hebt.…