Rouwen is onderdeel van het leven, we kunnen helaas niet doorgaan met het leven zonder ook andere mensen of dieren om ons heen te verliezen. Als je nog nooit een dierbare hebt verloren, dan kan de eerste keer dat je in het rouwproces komt heel erg overweldigend zijn en weet je misschien niet hoe je er mee om moet gaan. Daarom geven we je hieronder wat uitleg over hoe een rouwproces in elkaar zit en wat tips over hoe je het beste er mee om kan gaan.
Wat zijn de vijf fases van rouwverwerking?
Je hebt in principe vijf verschillende fases als het gaat om rouwverwerking. De eerste van de vijf rouwverwerking fases is de ontkenningsfase. Binnen deze fase wil je niet geloven dat diegene er niet meer is, het voelt onwennig en je kan het lastig vinden om de situatie te accepteren en je er bij neer te leggen, er is tenslotte niets meer wat je er aan kan doen. Je ontkent het, omdat je lichaam dit gebruikt als een soort verdedigingsmechanisme, als je er niet in geloofd doet het namelijk ook minder pijn. Er komt dan altijd een moment dat je het je wel gaat beseffen, dat diegene er niet meer is, vaak komt hier een hoop boosheid bij kijken. Je kunt vinden dat het onrechtvaardig is, of dat jij of andere er iets aan hadden kunnen doen om het te vorkomen. Je gaat daarna ook nadenken over wat je dan precies anders had kunnen doen, dit is de onderhandelfase. Daarna is het meestal tijd voor de fase waarin je je ontzettend depressief gaat voelen, deze fase wordt meestal als het zwaarste gezien omdat je zowel mentaal als fysiek hier heel erg veel last van kan hebben. Gelukkig eindigt het allemaal in de fase waarin je het gaat accepteren en weet dat er toch niks meer aan gedaan kan worden. Kijk voor meer informatie over het rouwproces op https://www.pc.nl/.
Tips om met rouwverwerking om te gaan
Het is heel belangrijk dat je tijdens het rouwproces er voor zorgt dat je je gevoelens erkend en dat je weet dat je verdrietig en boos mag zijn. Ieder mens ervaart dit en hoe eerder je je overlaat aan de gevoelens, hoe sneller je er ook weer boven op zal krabbelen. Zorg goed voor jezelf in deze periode en vraag ook om steun aan anderen als je hier behoefte aan hebt.