Wat zijn dé beste manieren om sfeer toe te voegen aan je interieur?

0 Shares
0
0
0

Ben je op zoek naar manieren om meer sfeer toe te voegen aan je woning? Er zijn gelukkig genoeg opties om aan te denken. Ga er daarom lekker mee aan de slag. Met deze tips hopen we je te inspireren.

Sfeerverlichting

Verlichting kan een functioneel doel dienen in je interieur. Zo wil je goed zicht hebben tijdens je dagelijkse bezigheden. Maar vergeet niet dat verlichting ook voor een heleboel sfeer kan zorgen in huis. Zie verlichting dus niet alleen als iets praktisch, maar ook als iets gezelligs. Dan ga je ook meteen anders kijken naar de styling ervan. Alleen een lamp aan het plafond? Dat is eigenlijk helemaal niet voldoende. Plaats juist verlichting op zoveel mogelijk plekken. In ieder hoekje van de woonkamer kun je bijvoorbeeld een lamp kwijt. Speel daarbij met verschillende vormen en maten. Zo ziet een staande lamp er weer heel anders uit dan een wandlamp. Dit kun je juist uitstekend met elkaar combineren. Het licht mag vrij geel van toon zijn en idealiter ook dimbaar. Gebruik zachte, warme tinten in plaats van felle, koude lichten. Of ga voor slimme verlichting waarvan je zelfs de kleur kunt instellen. Zo kun je al helemaal veel vibes creëren en heb je een heleboel flexibiliteit!

Comfort

Comfort gaat hand in hand met sfeer. Ziet je interieur er comfortabel uit? Dan zorgt dat meteen voor een gevoel van thuiskomen. Kies onder andere je meubels hierop uit! Zo wil je een bankstel in je woonkamer plaatsen dat gewoon uitnodigt om op neer te ploffen. Iedere dag opnieuw. Let onder andere op de materiaalsoort van de bank. Ga bijvoorbeeld voor een zachte stof, zoals katoen of fluweel. En ook je fauteuil en eetkamerstoelen kunnen er comfortabel uitzien. Niet alleen uitzien trouwens, maar ze dienen uiteraard ook comfortabel te zijn!

Kleurgebruik

Kijk kritisch naar het kleurgebruik in de woonkamer. Kies kleuren die warm en uitnodigend zijn. Neutrale tinten en aardetinten kunnen een gezellige sfeer creëren, terwijl donkere kleuren meer diepgang toevoegen. We zijn vaak vrij terughoudend in het toevoegen van kleur aan het interieur. Dat is jammer, want dit is nu juist zo goed om te doen. Neem een voorbeeld aan de mediterrane stijl, waarin kleur wel de hoofdrol speelt. Daar word je toch vrolijk van? Je kunt zelfs grote onderdelen in de ruimte een bijzondere kleur toekennen. Denk aan een groot meubelstuk zoals de bank. Een oranje of blauwe bank valt nu eenmaal meer op dan een grijze bank. Durf daar gewoon voor te kiezen. Of geef juist de wand een leuke kleur, optioneel zelfs in combinatie met het plafond. En zo zijn er nog wel meer onderdelen om aan te denken, wat je naar smaak kunt invullen.

Textiel

Textiel is altijd welkom bij de styling van de woonkamer. Je kunt dit op verschillende manieren naar voren laten komen. In de meubels natuurlijk, maar ook in de accessoires. Het zorgt voor een huiselijk gevoel! Voeg kussens, dekens en tapijten toe met zachte texturen. Comfortabele en knusse stoffen dragen bij aan een warme sfeer. Je creëert ook meer diepte in de styling, omdat je als het ware meerdere lagen aanbrengt met textiele details.

Natuurlijke materialen

Naast textiel zijn er meer natuurlijke materialen op z’n plaats in de woonkamer. Van hout tot riet, van zeegras tot rotan: verken de opties die je hebt. Dit kun je weer op verschillende manieren terug laten komen. Hang een rieten lamp op boven de eettafel en ga voor een gevlochten wandstuk van zeegras aan de muur. Plaats meerdere meubels in een robuuste houten stijl in huis, denk aan een kast of eettafel.

Kaarsen

Voor kaarsen is in ieder interieur een geschikte plek te vinden. Plaats zoveel mogelijk kaarsen in de ruimte! Van waxinelichtjes tot stompkaarsen, hierin kun je weer afwisselen. Op de eettafel, kast of vensterbank – er zijn veel plekjes om kaarsen uit te stallen. Led-kaarsen zijn tegenwoordig trouwens steeds realistischer, die je met een batterijtje gewoon langdurig kunt gebruiken. Het is tevens een veiligere optie als je kinderen hebt. Maar er valt ook zeker iets te zeggen voor echte kaarsen. Ga optioneel voor geurende kaarsen. Geuren hebben namelijk een krachtige invloed op de sfeer. Gebruik geurkaarsen, wierook of etherische oliën om een aangename geur in huis te brengen. Al moet je daar natuurlijk wel van houden.

Planten

Groen is altijd een goed idee! Planten zorgen voor een heleboel levendigheid om je heen. En dat betekent dus ook weer meer sfeer en gezelligheid in huis. Je hoeft heus geen groene vingers te hebben om planten te verzorgen. Kies makkelijke planten uit, zoals vetplanten en andere soorten die maar weinig water nodig hebben. Geen punt als je het een keertje vergeet om naar je plant om te kijken. Planten brengen niet alleen frisheid, maar ook een gevoel van natuur en rust. En ook dat is welkom in het interieur, het liefste zelfs op zoveel mogelijk plekken. Creëer met planten een gevoel van orde en rust door symmetrie en balans in je interieur te brengen.

Kunstwerken

Kunstwerken vormen ideale decoratiestukken voor het interieur. Al helemaal als je op zoek gaat naar kunstwerken die naadloos aansluiten op je verdere styling. Je hoeft daarbij echt niet aan dure schilderijen te denken (al mag dat natuurlijk wel, het is maar net wat hierin je wens is). Kunst is eigenlijk heel toegankelijk voor in je woning, in de vorm van bijvoorbeeld posters of andere leuke werken. Figuren en beeldjes zijn er ook volop te vinden, voor ieder budget. Kies op die manier kunstwerken en decoratieve items die je aanspreken en die passen bij de sfeer die je wilt creëren.

Persoonlijke touch

Als laatste kun je een persoonlijke touch toevoegen aan je interieur. Dit doe je met de bovenste tips natuurlijk ook al, aangezien je zelf op zoek gaat naar items die je mooi vindt en deze samenstelt naar jouw visie. Maar daarnaast kun je nog denken aan het toevoegen van persoonlijke foto’s, kunstwerken of souvenirs aan je interieur. Deze items vertellen echt jouw verhaal: het is bijzonder om hier een plekje voor vrij te maken in je woning.

Sfeer creëren in huis doe je op uiteenlopende manieren! Onthoud dat de beste sfeer ontstaat wanneer je rekening houdt met je eigen smaak en persoonlijkheid. De bovenstaande tips en ideeën gebruik je hierbij als leidraad.

0 Shares
Ook interessant
three person holding beverage cups

De kunst van het zetten

Heerlijk wakker worden, naar de keuken lopen en de ochtend beginnen met een heerlijke espresso; dat is iets…