brown field during daytime

Wat komt er allemaal kijken bij een crematie?

0 Shares
0
0
0

In het leven zijn er onderwerpen die we liever vermijden en de dood staat zeker bovenaan die lijst. Toch is het belangrijk om af en toe stil te staan bij het onvermijdelijke. 

In een wereld waarin we graag vasthouden aan het leven, kan praten over de dood ongemakkelijk aanvoelen. Toch kan het openlijk bespreken van deze onderwerpen, zoals condoleances, cremeren en verzekeringen, goed zijn. Het helpt om onzekerheden rondom het onderwerp te verminderen. Het is wellicht niet het lichtste onderwerp, maar wel een onoverkomelijk onderdeel van ons menselijk bestaan.

Met oprechte deelneming

De eerste drempel die veel mensen tegenkomen wanneer er iemand overlijdt, is het omgaan met condoleances. Er zijn verschillende manieren om steun te betuigen. Of het nu een condoleance via een mooie rouwkaart is, online of persoonlijk, het is belangrijk om oprechte woorden te vinden. Vaak worstelen we met wat we moeten zeggen, maar soms is een eenvoudig ‘gecondoleerd’ ook voldoende. Later, tijdens de herdenkingsdienst kun je opnieuw je persoonlijke steun betuigen.

Cremeren

Een aspect rondom je eigen overlijden waarover je na dient te denken is de vraag: Cremeren of begraven? Sommige mensen gaan voor cremeren, anderen kiezen voor begraven. Dat is heel persoonlijk en iedereen heeft zijn eigen kijk erop. De keuze tussen cremeren en begraven is een afweging tussen persoonlijke voorkeuren, geloofsovertuigingen en culturele achtergronden. Toch kiezen steeds meer mensen de laatste jaren voor cremeren. 

Geruststellende zekerheid

Bij het overdenken van deze zaken is het ook slim om na te denken over praktische aspecten. Een passende verzekering kan bijvoorbeeld van onschatbare waarde zijn. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie en kan nabestaanden financieel ontlasten tijdens toch al moeilijke tijden. Het regelen van een crematie hoef je dan vaak ook niet alleen te doen. Doorgaans springt een uitvaartverzorger bij om alles op een rijtje te zetten. Die regelt dan de afspraken met het crematorium en helpt je met het maken van rouwkaarten en -advertenties. Het is eigenlijk een soort steun in de rug, zodat je niet alles in je eentje hoeft te regelen. Want laten we eerlijk zijn, er komt best veel bij kijken, en het is fijn als er iemand is die je door dat proces heen loodst.

Belangrijke overwegingen

Als iemand overlijdt, mag het lichaam vanaf 36 uur na het overlijden worden gecremeerd. De crematie moet bovendien binnen zes werkdagen plaatsvinden. Dat geeft wat speling voor de nabestaanden om de uitvaart te regelen. Als je het eerder of later wilt doen, moet je wel groen licht krijgen van de burgemeester. En als je het echt eerder wilt regelen, heb je zelfs toestemming nodig van de officier van justitie.

Elkaar ondersteunen

Na de crematie is het vaak fijn om samen te komen en even te praten. Het is echt een essentieel deel van het hele rouwproces. Of je nu in de condoleanceruimte van het crematorium wilt blijven of liever ergens anders, het kan allemaal. Meestal is er ook iets te eten en/of te drinken.

Laatste rustplaats

Na de crematie staan nabestaanden vaak voor de keuze: uitstrooien of bijzetten. Sommigen kiezen ervoor de as uit te strooien op een speciale plek, verbonden met dierbare herinneringen. Anderen verkiezen een bijzetting in een urnengraf of columbarium, als een tastbare herinnering die altijd bezocht kan worden. Wat de keuze ook is, het is een intiem sluitstuk van het afscheid, waarin de band met de overledene wordt vereeuwigd. Of het nu de vrije vlucht van de wind is of de rust van een vaste plek, het geeft nabestaanden de mogelijkheid om op hun eigen wijze het hoofdstuk af te sluiten en herinneringen te koesteren.

0 Shares
Ook interessant