Paardenmiddel tegen verkoudheid

0 Shares
0
0
0

Waar verkoudheid goed voor is, weten wij ook niet. Het is irritant, de kans is groot dat je minder goed slaapt en iedereen kijkt aan alsof je een of andere erge ziekte met je meedraagt. Al is dat laatste wat genuanceerder dan het lijkt. Herinner je je het nog? Dat virus dat de wereld over ging. Je weet wel, Covid-19. Hoewel we met z’n allen doen alsof het niet meer bestaat, is het nog wel degelijk aanwezig.

Hoe dan ook, deze blog gaat niet over Covid-19, maar over een paardenmiddel tegen verkoudheid. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om het te vermijden en je zal er ongetwijfeld een aantal keer per jaar tegenaan lopen. Dus, in deze blog, manieren waarop je snel van je verkoudheid af kan komen. Tenminste, als deze bestaan en daadwerkelijk werken.

Wat is een paardenmiddel tegen verkoudheid?

Er zwerven op het internet ontzettend veel paardenmiddelen rond. De ene manier is nog vreemder dan de ander. Zo bestaat er iets met een sinaasappel en zout en honing en een magnetron. Klinkt legit, toch?

Wat ons betreft is het niet zo legit, want het zijn manieren die op TikTok worden gedeeld. Er is geen enkel teken dat het werkt en schalen het daarom meer onder huismiddeltjes dan paardenmiddeltjes. Kijk maar eens naar het volgende filmpje, waarbij dit middeltje van haar oma komt. Nu weten we natuurlijk niks over de medische achtergrond van oma, maar… Ach, probeer het als je denkt dat het werkt, zouden we zeggen. Het zal in ieder geval niet veel kwaad kunnen.

Nu vraag je je misschien af, wat dan wel een paardenmiddeltje is tegen neusverkoudheid. Het antwoord is daarop simpel, want die is er niet. Althans, er zijn manieren die zeker bijdragen aan het verhelpen van de verkoudheid, maar er is geen medicijn of maniertje waarmee je binnen een dag of een paar uur van je verkoudheid af bent.

Behandelingsopties tegen verkoudheid

Er bestaan verschillende middelen waarmee de symptomen van verkoudheid worden verlicht en het herstel wordt bevordert. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Paracetamol: een paracetamol of pijnstiller zal met name werken tegen de klachten die je door de verkoudheid ervaart. Denk bijvoorbeeld aan spierpijn of een kloppende hoofdpijn.
  • Hoestsiroop/ keelpastilles: de kans is zeker aanwezig dat je door de verkoudheid ontzettend veel moet hoesten. Hoestsiroop zal hier tegen optreden. De keelpastilles slik je voor het verlichten van de pijn in je keel. Soms zal het ook het hoesten tegen gaan.
  • Stomen: stomen doe je echt voor je verstopte neus. Kook een liter water, giet het in een bak, wacht even en hang er tien minuten tot een kwartier boven, waarna je alles lekker laat lopen. Hoewel dit verlichting biedt, zou het niet de verkoudheid verhelpen.
  • Neusspray: met neusspray zorg je ervoor dat je luchtwegen in je neus weer tijdelijk vrij worden. Pas op, neusspray mag je niet te lang gebruiken. Het is natuurlijk een fantastisch middel, maar je kan er letterlijk verslaafd aan raken.
  • Rust: geef je lichaam de kans zich te herstellen. Kruip lekker in het hoekje van de bank en geniet van een rustige middag of avond. Omdat je normaal gesproken aan 10000 stappen per dag wil komen, besluit je er vandaag slechts 5000 te zetten.
  • Hydrateren: door goed veel water te blijven drinken, geef je je lichaam de kans afvalstoffen af te voeren. Overigens is het eigenlijk altijd wel goed om veel te drinken. Met een minimum van 2 liter water per dag, zit je al erg goed.

Wat je niet hoeft te doen

Het heeft geen zin om bijvoorbeeld extra vitamine C te gaan slikken tegen je verkoudheid. Het is niet bewezen dat dit enige zin heeft tegen verkoudheid. Ook mensen die gedurende het het hele jaar vitamine C slikken, zijn misschien maar een halve dag minder verkouden dan mensen die het niet doen. Vitamine C is iets dat je lichaam prettig vindt, maar het is geen wondermiddel.

Verder is het juist niet goed als je koude/ frisse lucht gaat vermijden. Het zal misschien vervelend aanvoelen en toch zul je af en toe een stap naar buiten moeten zitten. De warme lucht droogt je slijmvliezen uit en dat zal je herstel alles behalve bevorderen. Gewoon naar buiten dus.

Ten derde wil je je stoffen zakdoek even gedag zeggen. Gebruik in plaats daarvan papieren zakdoekjes, die je na gebruik meteen weggooit. Zo blijf je niet snotteren in je eigen bacteriën. Wel zo hygiënisch, toch? En over hygiëne gesproken, verkoudheid is een virus en verspreidt zich makkelijk. Om te voorkomen dat je een ander besmet, raden we je aan afstand van anderen te houden en wat vaker je handen te wassen.

Wat is een verkoudheid?

Virus, ontstoken slijmvliezen en een verstopte neus. Het zijn zaken die met een verkoudheid te maken hebben. Wat, dat lees je hieronder.

Een verkoudheid is een virale infectie van de neus en de keel. Het wordt meestal veroorzaakt door rhinovirussen, hoewel andere virussen zoals het coronavirus ook verkoudheid kan veroorzaken. Verkoudheid verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon, vooral door nauw contact of het aanraken van besmette oppervlakken. Bij een verkoudheid raken je slijmvliezen ontstoken. Deze maken nu veel meer slijm aan, dat je herkent als je eigen snot. Meestal zorgt dit alleen voor een verstopping, maar in sommige gevallen zal het er, zonder eigen incentive, uit je neus lopen. Je hebt een loopneus.

Symptomen en oorzaken

De symptomen van verkoudheid kunnen variëren, maar de meest voorkomende symptomen zijn een loopneus, verstopte neus, niezen, keelpijn en hoesten. Andere mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, lichte koorts en een algemeen gevoel van malaise. (We know, malaise is inderdaad een lekker dramatisch woord). Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door direct contact met besmette personen of oppervlakken, maar het kan ook worden overgedragen door druppeltjes in de lucht.

Paardenmiddeltjes tegen verkoudheid zijn er niet echt. Althans, je kan manieren proberen van mensen die erbij zweren, maar onthoud dat het niet wetenschappelijk is bewezen. In plaats daarvan raden we je aan uit te rusten, misschien gebruik te maken van zoiets als neusspray of paracetamol en goed te blijven drinken.

0 Shares
Ook interessant