person in white long sleeve shirt holding black smartphone

5G internet: welke voordelen biedt het jou?

0 Shares
0
0
0

Tegenwoordig heeft elke internetprovider het erover: 5G. Het is te verkrijgen bij je sim en prepaid abonnement sinds 2020. 5G is de opvolger van het 4G-netwerk, dat al bestaat sinds 2013. Maar waarin verschillen de twee netwerken nu van elkaar en wat voor voordelen biedt dat voor jou als consument? 

Extra snel internetten

Supersnel internet klinkt voor velen als muziek in de oren. 5G biedt precies dat: ongeacht of je nu kiest voor prepaid internet of een ander abonnement, wanneer het desbetreffende abonnement ondersteund wordt door 5G, kun je genieten van enorm snel internet. Waar 4G een internetsnelheid bood van 100 megabit per seconde, biedt 5G een internetsnelheid tot wel 10 gigabit per seconde. Dat betekent dus dat 5G wel 100 keer zo snel is als 4G. Dit heeft allerlei voordelen, want je kunt dus overal genieten van enorm snel internet. Zo download je in een paar seconden je favoriete film of serie. Romantisch een filmpje kijken op het strand is hierdoor geen probleem. Ook kun je makkelijker aan de slag op andere plekken, zoals in het openbaar vervoer, zonder dat je last hebt van traag internet. 

Je hebt meer veiligheid 

Een ander voordeel van 5G is dat je meer veiligheid hebt. Het heeft namelijk meer bits, waarmee het jouw boodschap kan versleutelen. Wanneer je een bericht stuurt naar een ander, wordt het bericht omgezet in een onbegrijpelijke taal. Pas wanneer de ontvanger het bericht opent, wordt het weer omgezet in leesbare taal. Om dit te doen, is capaciteit nodig, wat wordt aangegeven in bits. Dus, hoe meer bits, hoe meer veiligheid. Waar bij 4G maar 128 bits beschikbaar waren om de veiligheid van je berichten te garanderen, zijn dat er bij 5G 256. Een groot verschil dus. Daarbij worden er meer stappen genomen om de veiligheid te kunnen garanderen. Zo gebruikt 5G drie netwerken, een core-netwerk, een transmissie-netwerk en een radionetwerk. Doordat al deze netwerken gescheiden zijn van elkaar en er voor elk eigen protocollen ontwikkeld zijn, kan de veiligheid veel meer gewaarborgd worden. 

Met 5G bespaar je kosten

Een ander voordeel is dat 5G veel efficiënter werkt, waardoor het veel kosten bespaart. Zo bundelt 5G zich: in plaats van dat er data over een groot gebied verspreid wordt, richt het zich specifiek op de mobieltjes. Hierdoor kan 5G veel efficiënter werken. Een andere manier waarop het kostenbesparend werkt, is doordat het alleen aangaat wanneer je je mobiel daadwerkelijk gebruikt. Wanneer je deze uit hebt staan, zal de zender die zich op jouw telefoon richt, op slaapstand gaan. Heb jij al 5G?

0 Shares
Ook interessant